Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El nou Laboratori de Creació Audiovisual prepara cinc curtmetratges a Bellver de Cerdanya

El nou Laboratori de Creació Audiovisual prepara cinc curtmetratges a Bellver de Cerdanya

Les obres es produeixen al llarg d'aquesta setmana i el resultat es presentarà aquest divendres mateix dins del Cerdanya Film Festival. En aquesta activitat hi participen una trentena de professionals d'entre 18 i 40 anys
Participants del Laboratori de Creació Audiovisual del Cerdanya Film Festival (Foto: ACN)
08/08/2019 10:40

Una trentena de professionals d'entre 18 i 40 anys que prenen part aquesta setmana al primer Laboratori de Creació Audiovisual del Cerdanya Film Festival, dins del qual produeixen fins a cinc curtmetratges. Aquestes creacions exprés es projectaran aquest divendres a la nit, a la penúltima jornada del certamen, que va començar dissabte passat. Les projeccions es fan al Museu Cerdà de Puigcerdà, on aquest dissabte a la tarda hi haurà la cloenda i el lliurament de premis de la 10a edició del Festival Internacional de Cinema de Cerdanya, que enguany presenta fins a 180 pel·lícules d'arreu del món.

El Laboratori es duu a terme a la casa de colònies Cal Caló de Cortariu, al municipi de Bellver de Cerdanya. Participants de diferents perfils tècnics o artístics hi desenvolupen totes les fases dels diversos projectes cinematogràfics. Amb la posada en marxa d'aquest nou espai de trobada es vol fomentar que aquestes persones puguin treballar les seves habilitats en un entorn de muntanya que els serveixi d'estímul per potenciar la seva creativitat.

L'amor, l'exili o el retrobament d'amics que tenen una propietat en comú basen algunes de les històries dels cinc curtmetratges que s'estan duent a terme. L'objectiu d'aquesta iniciativa, que s'ha posat en marxa tot coincidint amb el desè aniversari del certamen, és compartir experiències i potenciar l'aprenentatge de nous coneixements entre els seus participants. Segons explica a l'ACN la seva organitzadora, Maria Cuennet, tot plegat es fa amb un esperit "no competitiu".

Diversitat de participants

De la seva banda, el director del festival, Jordi Forcada, considera que calia buscar un espai de trobada on els professionals "poguessin desenvolupar les seves habilitats i, alhora, gaudir de l'entorn de la comarca". La idea està inspirada en el moviment internacional Kino Kabaret i també existeix en altres esdeveniments dedicats al cinema. Tot i que la mitjana d'edat dels participants se situa en els 25 anys, la franja va dels 18 als 40 anys. A més, els seus perfils professionals són ben diferents. Per exemple, la Gisela Ysas és actriu i ve de Sant Joan de Mediona (Alt Penedès) i destaca que la proposta és interessant per fomentar la comunicació entre persones amb diferents interessos i formació.

Mentrestant, la Núria Sanz, que és de Barcelona i treballa com periodista, valora que la feina es desenvolupa amb "llibertat total" i "molt poca jerarquia" entre els diversos membres que conformen cadascun dels equips. El Laboratori de Creació Audiovisual vol suposar un pas més de cara al foment de la zona com un territori on desenvolupar projectes cinematogràfics. El director del Cerdanya Film Festival explica que en aquests deu anys de certamen s'ha experimentat un creixement exponencial de produccions que es roden en diversos punts de la comarca: si ara fa una dècada amb prou feines se'n feia una o dues cada any, al 2018 ja se'n va rodar 47, i una part d'aquestes les han impulsat professionals que havien assistit al festival.

Tot i que el gruix del programa té lloc al Museu Cerdà de Puigcerdà, alguns dels passis es duen a terme al Parc dels Búnquers de Martinet i a la Torre Bernat de So de Llívia. A més a més enguany, per primera vegada, s'ha fet projeccions prèvies fora de la Cerdanya, concretament a la Seu d'Urgell i a Castellfollit de la Roca.