Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Pallars Jussà aposta per la producció d'oli d'oliva de qualitat

El Pallars Jussà aposta per la producció d'oli d'oliva de qualitat

Les finques de la comarca presenten particularitats com ara fer la collita en verd o bé el fet d'estar situades a uns 1.000 metres d'altitud. Un dels objectius dels productors és disposar d'un molí homologat per envasar oli verge extra
Ivan Caelles, amb una de les seves primeres ampolles d'oli Erm (Foto: ACN)
27/12/2018 12:55

El Pallars Jussà vol sumar l'oli d'oliva de qualitat als productes gastronòmics pel qual és conegut. Actualment ja s'ha creat una Associació de Productors de la comarca i el proper objectiu és la consecució d'una marca pròpia.

Un dels productors artesans de l'oli pallarès, Ivan Caelles, ha explicat a l'ACN que en el seu cas treballa amb la singularitat que cull l'oliva en verd, en un lloc on tradicionalment s'ha fet oli madur. D'aquesta manera aconsegueix "un oli extra verd d'altíssima qualitat", que ha obtingut puntuacions molt altes en el panell de tast. La qualitat de l'oli aconseguit -que es comercialitza amb la marca Erm- permetrà presentar-lo al concurs dels 500 millors olis del món que se celebrarà a Itàlia. Aquesta campanya ha posat a la venda les seves primeres 150 ampolles, elaborades amb olives de varietats centenàries i autòctones de la Vall de Barcedana.

Una altra particularitat d'aquest oli és l'altitud: mentre que molt sovint les oliveres són a prop del mar o com a molt a mitja muntanya, en aquest cas les oliveres són a uns 1.000 metres sobre el nivell del mar. Per Caelles -que acaba de comprar més terrenys per ampliar la producció d'oli- és igual d'important el producte com l'indret on creixen les oliveres.

Tanmateix, la limitació amb què s'ha trobat Ivan Caelles és que, dels tres molins que hi ha a la comarca, cap d'ells no compleix amb els requisits per envasar oli verge extra. Per això, ha començat a contactar amb d'altres professionals i amb les institucions locals per tal d'aconseguir dotar-se d'un molí adaptat per poder embotellar aquest tipus d'oli al Jussà.