Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Pallars Jussà, en alerta per l'arribada d'un miler d'aspirants a militar a l'Acadèmia de Talarn

El Pallars Jussà, en alerta per l'arribada d'un miler d'aspirants a militar a l'Acadèmia de Talarn

Entitats locals es mostren preocupades pel risc de col·lapse sanitari si hi ha contagis de COVID-19, i insten a descentralitzar aquestes proves. Els candidats han d'arribar des de diferents poblacions d'arreu de l'Estat
Desfilada de militars formats a l'Acadèmia de Talarn (ACN / arxiu)
30/07/2020 16:45

Les seccions pallareses de l'ANC, Òmnium Cultural, els CDR i els Consells Locals per la República han mostrat la seva "preocupació" i "desacord" per l'arribada, els propers dies, d'uns 1.000 aspirants a militar a l'Acadèmia de Suboficials de Talarn. Els participants en la formació vindran des de diversos indrets d'arreu de l'Estat espanyol.

En una carta enviada a tots els ajuntaments del Pallars Jussà i als responsables del Pla PROCICAT a la Pobla de Segur i Tremp, els signants exposen que veuen "del tot innecessari" la previsible "exposició al risc" que suposa l'arribada d'un miler de persones de diferents procedències. Les entitats consideren "irresponsable" aquesta mobilitat massiva i alerten que "un rebrot en aquest context suposaria el desbordament dels serveis sanitaris i posar en risc la població que hi viu".

A la carta enviada, els contraris a aquesta arribada de candidats recorden que a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran "el nombre de recursos sanitaris de què es disposen és baix, perquè són recursos adequats a la poca població del territori", i remarquen que el Pallars Jussà "és una de les comarques amb un índex d'envelliment més alt de Catalunya i, en conseqüència, de població d'alt risc enfront de la COVID-19".

Desplaçament multitudinari

Els impulsors de la missiva no entenen "aquest desplaçament multitudinari" per fer unes proves en el context sanitari actual. I consideren que hi ha d'altres solucions com per exemple fer les proves de manera descentralitzada i evitant desplaçaments o grans concentracions de gent, tal com s'ha fet ara fa pocs dies amb la selectivitat a la demarcació de Lleida. Cal recordar que enguany per a les proves d'accés a la universitat (PAU) s'ha habilitat noves subseus, una de les quals era justament a Tremp.

Al Pallars Jussà hi ha uns 13.000 habitants. Per tant, aquests 1.000 aspirants suposarien augmentar de cop la població en gairebé el 8% durant el temps que estiguin a la comarca. Les associacions han recordat a les administracions locals que el sistema sanitari del Pallars està preparat per a la població real que hi viu i que "aquest increment massiu de població amb un rebrot podria col·lapsar-lo".

Concentració aquest dissabte a Tremp contra els atacs feixistes

Paral·lelament, els CDR i l'ANC del Pallars Jussà han convocat una concentració a la plaça de l'Ajuntament de Tremp per aquest dissabte, 1 d'agost, de rebuig i condemna "als atacs feixistes soferts recentment a la comarca", com ara l'arrancada i destrossa de símbols independentistes per part de grupuscles espanyolistes.

Durant l'acte també es presentaran els actes que s'estan preparant per commemorar els tres segles de la Revolta de Tremp, que va tenir lloc l'any 1719 per rebutjar la imposició del Decret de Nova Planta per part de Felip V.