Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Pallars Sobirà advoca per un "front comú" per defensar el Pirineu

El Pallars Sobirà advoca per un "front comú" per defensar el Pirineu

El president del Consell Comarcal, Carles Isús, reivindica el dret de la població pirinenca a prendre decisions i que es compensi el territori per la seva condició de "grans prestadors de serveis ambientals" per a les àrees urbanes
Debat sobre el futur del Pirineu, a Sort (Foto: ACN)
30/11/2018 12:55

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, ha reivindicat aquest divendres fer "un front comú per defensar el Pirineu". Ho ha fet en el marc de les jornades 'El Pirineu: nous reptes i propostes vertebradores', a Sort, de les quals Isús n'ha agraït l'organització però ha anat més enllà i ha demanat "posar en marxa les conclusions que se n'extreguin".

Isús ha recordat que actualment les comarques del Pirineu són els ''grans prestadors de serveis ambientals'' de Catalunya, en forma de grans àrees de fauna, flora i vegetació protegida. Per això, i per compensar les limitacions que això suposa a l'hora de desenvolupar projectes d'economia productiva, ha demanat que això es tradueixi en més inversió, en contrapartida per aquest medi que la regió presta al conjunt del país i que utilitza principalment la població de les àrees urbanes.

Pel president pallarès, s'hauria de posar ordre al ''desgavell'' de normatives i lleis que hi ha en vigència i ha demanat "adaptar-les a la realitat actual del Pirineu i a la seva gent" i ha dit que s'haurien de fer "en consens amb el territori i no d'esquenes a ell". Per això, ha reivindicat, en declaracions a l'ACN, el dret dels habitants del Pirineu a decidir sobre matèries que afecten el territori però que molt sovint es decideixen de manera unilateral des de fora del Pirineu.

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha presentat la jornada i ha destacat l'aposta de l'ens provincial per ''estar al costat del territori'' implementant serveis bàsics. Perelló ha remarcat que la demarcació de Lleida suposa una tercera part del territori de Catalunya i només el 6% de la població, xifra que s'agreuja quan es parla del Pirineu.

Sort ha acollit la segona de les tres jornades 'El Pirineu: nous reptes i propostes vertebradors' centrant-se específicament en els serveis públics i el despoblament. La presidenta de la Diputació ha assenyalat la importància de buscar solucions pel despoblament històric d'aquestes comarques i noves maneres de prestar serveis. A tall d'exemple Perelló ha citat la necessitat de disposar d'uns bons serveis sanitaris i accés a les noves tecnologies.

La jornada ha reflexionat sobre les dificultats que té la població pirinenca per accedir als serveis que demana i exigeix una societat moderna, circumstància que penalitza la preservació del poblament històric. S'imposen noves fórmules de prestacions de serveis i de finançament que permetin gaudir d'unes condicions de benestar satisfactòries tant en l'àmbit dels serveis públics com dels privats, ha dit Perelló.