Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Pallars Sobirà qüestiona les condicions dels nous ajuts per a millora de camins

El Pallars Sobirà qüestiona les condicions dels nous ajuts per a millora de camins

El president comarcal, Carles Isús, critica que les obres sol·licitades no pugui superar els 50.000 euros. L'ens creu que seria millor subvencionar menys projectes i centrar-se en els més necessaris
Obres a la carretera de Baiasca (Foto: ACN)
22/08/2017 11:15

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, s'ha mostrat crític amb la línia de subvencions del Govern per a inversions en camins públics de titularitat local, adreçades als municipis i comarques de Catalunya, per al període 2018-2020. El pressupost global dels projectes presentats per cada ens (Ajuntament o Consell Comarcal) no pot superar els 50.000 euros. Amb aquesta inversió, segons el president comarcal, només és podrà fer manteniment de carreteres i "serà impossible fer obres necessàries per millorar accessos als nuclis que requereixen grans inversions".

Isús creu que aquests ajuts, que compten amb la implicació de fins a tres conselleries de la Generalitat, no s'adapten a la realitat de les comarques de muntanya. Cal recordar que el Govern destinarà a aquest pla una dotació total de 29,5 milions d'euros, dels quals 16 milions els aportarà el Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge; 9 milions seran a càrrec del pressupost del Departament de Territori i Sostenibilitat, i 4,5 milions, a càrrec del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Demanat pels mateixos Consells

El dirigent pallarès ha reconegut a l'ACN que van ser els Consells Comarcals mateixos els que van reclamar que els ajuts es centralitzessin en una sola conselleria, però ha manifestat la seva disconformitat en la forma de distribuir-los. Pel president comarcal, "un Ajuntament amb un import màxim de 50.000 euros no podrà fer una gran obra a les seves carreteres" i per aquest motiu creu que "era millor poder demanar imports més elevats i per menys obres i més necessàries".

Aquests ajuts tenen la voluntat d'incidir en la cohesió territorial, garantir l'accessibilitat als nuclis de població i afavorir la mobilitat arreu del territori. Alhora, responen també al compromís del Govern de la Generalitat per donar suport als petits municipis, que són els que presenten més dificultats per poder dur a terme aquest tipus d'actuacions. Isús lamenta que aquests ajuts no siguin exclusius per les comarques de muntanya.

Els ens locals podran destinar les subvencions a finançar les actuacions de millora i condicionament que es duguin a terme en un o més camins del municipi o comarca, sempre que formin part de la xarxa veïnal i rural de camins d'ús públic de titularitat local i que siguin, principalment, en àmbit no urbà i aptes per al trànsit rodat motoritzat.

Poden sol·licitar els ajuts els municipis de muntanya i els que pertanyen a una comarca de muntanya, sense límit de població; els municipis amb una població inferior a 5.000 habitants; els municipis capitals de comarca amb una població inferior a 20.000 habitants; els consells comarcals de muntanya, i el Consell General d'Aran.