Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Parc Astronòmic del Montsec amplia les visites al públic general a partir del 19 de març

El Parc Astronòmic del Montsec amplia les visites al públic general a partir del 19 de març

El centre d'observació amplia l'oferta de visites nocturnes familiars i incorpora a les visites guiades explicacions d'actualitat astronòmica
Parc Astronòmic del Montsec (Foto: FGC)
12/03/2021 14:14

El Parc Astronòmic del Montsec (PAM) amplia a partir del divendres vinent, dia 19, les visites al recinte, que se sumaran a les visites concertades d'escoles i universitats que ha ofert les últimes setmanes. Així, el públic general també podrà gaudir de les novetats d'aquest any, entre les quals destaca l'ampliació de l'oferta de visites nocturnes familiars, un dels plats forts del centre i que va tenir molt bona rebuda la temporada passada.

Alhora, el PAM incorpora a les visites guiades una explicació sobre l'actualitat astronòmica amb novetats a l'entorn de la recerca científica, missions espacials o esdeveniments astronòmics. Els bitllets es poden adquirir a través del sistema de venda anticipada del web del centre.

Aquesta serà una temporada amb nombroses cites astronòmiques com ara l'observació parcial d'un eclipsi de sol a Catalunya, amb cobertura d'un 10%; les tradicionals pluges d'estrelles, les llàgrimes de Sant Llorenç el 12 d'agost, i una 'blue moon estacional' a l'estiu. El mes de setembre serà el millor moment per observar Saturn, Júpiter i Mercuri i, del 7 al 17 de desembre, hi haurà la pluja d'estels Gemínids més intensa del 2021. A més, es produirà un fenomen gens freqüent ja que, a diferència d'altres anys, hi haurà fins a quatre superllunes. En aquest sentit, el PAM incorpora a les visites guiades una explicació sobre l'actualitat astronòmica.

Enguany, també es presentarà el llibre 'L'Ull del Montsec', del periodista Francesc Guillaumet, una obra que detalla la història del Parc Astronòmic del Montsec a través d'entrevistes a persones vinculades al centre. Així mateix, es projectarà la pel·lícula del planetari 'Pirineus La Nuit', una peça d'astronomia i medi ambient sobre la protecció del medi nocturn dels Pirineus.

Cicle 'Música sota les Estrelles' i Festival d'Astronomia

El PAM manté el 'Música sota les Estrelles' i el 7è Festival d'Astronomia, enguany en format reduït. El cicle, que es farà un cop al mes de setembre a desembre, combina música i astronomia a través de les visites nocturnes i permet la projecció de grups i cantautors catalans en un espai insòlit com és el Centre d'Observació de l'Univers. Pel que fa al Festival d'Astronomia, enguany està previst que es faci del 8 al 12 d'octubre i proposa diverses activitats científiques per a tots els públics. Aquest esdeveniment pretén divulgar i fomentar el Montsec com a destinació d'astroturisme.

També s'organitzarà el congrés International Conference Artificial Light At Night 2021, el més important del món en matèria de contaminació lumínica i afectació de la llum a la nit, que enguany adoptarà un format en línia i tindrà lloc del 15 al 17 de juny.

Totes les activitats i esdeveniments organitzats pel PAM es duran a terme seguint les mesures sanitàries i de seguretat necessàries i adaptant-ne el format i l'aforament. Pel que fa a la compra de bitllets, es recomana fer-ho a través del sistema de reserva anticipada mitjançat el web del centre.