Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Parc Astronòmic del Montsec inicia la seva desena temporada

El Parc Astronòmic del Montsec inicia la seva desena temporada

El centre aspira a rebre 33.000 visitants i assolir així els 300.000 en una dècada. El recinte estrena un espai d'exposicions i una nova pel·lícula-espectacle
Presentació de la 10a temporada del Parc Astronòmic del Montsec
23/02/2018 23:57

La Diputació de Lleida ha presentat la 10a temporada del Parc Astronòmic Montsec-Centre d’Observació de l’Univers (COU),que enguany espera repetir la xifra de 33.000 visitants del 2017. Això faria que des del 2009 ja hagi rebut un total de 300.000 visitants.

La presentació ha comptat amb l’assistència del diputat Eloi Bergós, que ha destacat “la importància del COU en la dinamització científica, cultural i econòmica al territori” i el suport que la Diputació està donant a la consolidació d’un projecte que ha significat l'important salt en la demanda dels paquets turístics del Montsec, que tenen el PAM com a principal destinació, amb un impacte econòmic per al sector turístic proper als 2,5 milions d’euros.  

Divendres vinent marca la data d’inici d’aquesta desena temporada. Entre totes les persones que hi han passat els nou anys anteriors, 27.000 (un 10%) han estat escolars. També s'hi han apropar uns 1.000 estudiants universitaris d’Astronomia que hi han fet pràctiques.

Entre les novetats d’enguany, destaca el nou espai d’Exposicions del COU, de 280 m2, que es podrà visitar a partir de l’1 de juliol de forma gratuïta. La nova instal·lació està distribuïda en tres espais que responen a tres perspectives: la científica (Espai Recepció), la divulgativa (Espai Univers) i la turística (Espai Cel Fosc). D’aquesta manera, serà la primera instal·lació del món que dedica un espai permanent a la protecció del medi nocturn i del cel fosc, segons ha precisat el director del centre, Salvador Ribas.

Un altre dels punts àlgids d’enguany seran els actes commemoratius del 10è aniversari, els dies 28 i 29 de juny. Està previst que el dia 28 s’inauguri oficialment el nou espai d’Exposicions i es mostri als ajuntaments el Diploma de la renovació de la Certificació Starlight, a més de celebrar reunions de la Taula d’Ecoturisme de Catalunya i dels socis del projecte transfronterer Interreg-Poctefa ‘Pirineus la Nuit’. El 29 se celebrarà la Jornada Ciència i Ecoturisme, i tancarà els actes l’astrofísic català Guillem Anglada, de la Queen Mary University de Londres, tota una eminència en la matèria.

A més, a l’estiu s’estrenarà una nova pel·lícula-espectacle infantil per al planetari 3D l’Ull del Montsec, que serà la continuació de l’actual pel·lícula-espectacle ‘Polaris’. El Cicle de Música sota les Estrelles programarà set concerts entre juny i novembre, amb un cartell que encara s’està concretant. El 5è Festival d'Astronomia del Montsec, organitzat pel PAM amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i altres institucions, tindrà lloc entre l’11 i el 14 d'octubre.

Obtenir la certificació IDA

Carlos García i Salvador Ribas també han explicat que el PAM està treballant en l’obtenció d’una altra certificació que s’uniria a la renovada Starlight. Es tracta de la IDA (International Dark-Sky Association), i en ambdós casos s’aconseguiria en la categoria màxima, amb la qual cosa el PAM esdevindria la primera destinació europea a tenir aquests dos segells.