Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Parc del Segre, la primera instal·lació pública d’aigües braves amb energia fotovoltaica

El Parc del Segre, la primera instal·lació pública d’aigües braves amb energia fotovoltaica

L'empresa PEUSA ha estat l'adjudicatària del concurs per instal·lar-hi plaques solars. Diversos equipaments municipals de la Seu utilitzen opcions energètiques 100% verdes
Parc Olímpic del Segre (Foto: PEUSA)
15/02/2021 18:30

El Parc Olímpic del Segre de la Seu d’Urgell es proveirà d'energia 100% renovable gràcies a una nova instal·lació de plaques fotovoltaiques d’autoconsum. La intervenció anirà a càrrec de l’empresa energètica PEUSA, adjudicatària del concurs públic.

L’obra, a la que optaven una vintena de propostes, es posarà en marxa el mes que ve i suposarà la col·locació d'un total de 153 panells solars de 415 Wp, així com el subministrament elèctric. Els panells, que s'ubicaran a les terrasses de l'equipament, garantiran 60kWp de potència.

El gerent del Parc Olímpic del Segre, Francesc Ganyet, ha subratllat que "aquesta és la primera vegada que un parc d’aigües braves disposarà de plaques solars", i ha indicat que "al món no hi ha cap més instal·lació que complementi l’energia hidràulica necessària d'aquesta manera". Així mateix, Ganyet ha especificat que "normalment les infraestructures d’aquest tipus s’ubiquen en espais naturals que aprofiten el pendent dels rius, o bé disposen d’un circuit tancat amb un sistema de bombeig que torna l’aigua a l’inici dels canals i que comporta un consum energètic molt gran".

Energia renovable

L'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, ha manifestat que "un dels grans objectius de la legislatura és aconseguir que tots els equipaments municipals funcionin amb energia renovable, d’acord amb el Pla Especial Sostenibilitat i el Clima aprovat per l’Ajuntament urgellenc". El batlle també s'ha mostrat molt content pel fet que el concurs públic l’hagi guanyat de manera competitiva una empresa local com PEUSA. "Estem doblement satisfets, per l’energia verda per al Parc i perquè per qui la subministrarà revertirà al territori", ha valorat.

Per la seva banda, el director comercial de PEUSA, Joel Boix, ha destacat que l'adjudicació és "una gran notícia que impulsa la nostra aposta per l’autoconsum, a més de ser un estímul per seguir implantant l’energia verda al territori". Boix espera que altres administracions locals n’agafin el testimoni, "ja que per convertir el Pirineu en un referent en renovables es necessita la participació de tothom”.

El servei forma part d’una actuació subvencionada per l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE), pertanyent al Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.

40.000 persones anuals

Prop de 40.000 usuaris gaudeixen cada any del Parc del Segre de la Seu, una instal·lació olímpica de titularitat municipal, que combina l'oferta lúdica amb la pràctica d’esports d'aigües braves de competició. L'equipament va ser construït amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992.

L'activitat en aquest espai està assegurada durant tot l'any gràcies a una minicentral elèctrica que regula el cabal d'aigua, i un sistema de remuntadors mecànics que permet tornar a l’inici del circuit sense sortir de l'embarcació. Com a recurs esportiu, disposa de vestuaris, dutxes, un sistema de neteja del material (indumentària de neoprè, armilles salvavides, cascs, etc.) i un equip professional especialitzat.