Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici obté la bandera de Gestió Ambiental

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici obté la bandera de Gestió Ambiental

23/04/2008 09:23

El Director de la Delegació a Catalunya d’AENOR (Associació Espanyola de Normalització i Certificació), Àngel Sánchez, ha lliurat aquest dimarts la bandera de Gestió Ambiental al president del Patronat del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Joaquim Llach.

L’acte, que s’ha celebrat a la seu del Parc Nacional a Boí, ha comptat també amb la presència de la directora general del Medi Natural, Núria Buenaventura, l’alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada, i membres del Patronat.

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici va rebre l’any 2006 els certificats de gestió ambiental ISO 14001 i EMAS. Al llarg de l’any 2007 va avançar en la implantació dels sistemes de gestió i en la comprovació de l’assoliment dels objectius establerts. Amb el lliurament de la bandera de Gestió Ambiental, AENOR reconeix l’esforç fet pels òrgans de govern i de gestió del Parc per assolir els objectius de millora ambiental en la gestió diària d’aquest espai.

El sistema de gestió ambiental ISO 14001 obliga a fer una anàlisi sistemàtica de la incidència de la gestió en el medi ambient, i a establir objectius de millora per minimitzar els impactes detectats. L’ISO 14001 obliga, a més, a disposar de plans d’emergència per a la protecció de les persones, els béns i el medi ambient.

L’esquema d’ecogestió i auditoria (EMAS), a més d’incloure el compliment de tots els requisits de la norma ISO 14001, afegeix uns requisits addicionals, com ara la identificació dels aspectes ambientals indirectes derivats de l’activitat del Parc Nacional, la implicació dels treballadors i treballadores del Parc en l’establiment dels objectius i fites ambientals, i la millora dels mecanismes d’informació entre les diferents parts interessades.

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici va ser creat per Decret el 21 d'octubre de 1955, i reclassificat per la Llei 7/1988, de 30 de març, de la Generalitat de Catalunya. És un dels dotze parcs nacionals existents a l'Estat espanyol i l'únic d'aquesta categoria existent a Catalunya.
La seva superfície total de 40.852 hectàrees repartides entre quatre comarques pirinenques amb un ric patrimoni natural, cultural i arquitectònic: El Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i la Vall d'Aran. El Parc està dividit en dos sectors ben diferenciats: Sant Maurici al Pallars Sobirà, accessible des de la Vall d'Espot, i Aigüestortes a l'Alta Ribagorça, que té la seva entrada per la vall de Boí.

En l'anomenada zona perifèrica de protecció també hi ha indrets de gran bellesa i valor naturalístic, com el bosc de la Mata de València d'Àneu, les valls de Gerber i Cabanes, el circ de Colomers, la ribera de Valarties, els estanys de Cabdella i els estanys Gèmena.