Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parc Nacional d'Aigüestortes i deu municipis esdevenen la 'zona de qualitat acústica' més gran de Catalunya

El Parc Nacional d'Aigüestortes i deu municipis esdevenen la 'zona de qualitat acústica' més gran de Catalunya

És el segon gran espai amb aquest certificat, que també va obtenir la Serra del Montsant
El PN Aigüestortes, zona de qualitat acústica (Foto: Gencat)
30/10/2019 18:30

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, ha lliurat aquest dimecres a la seu del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici els certificats que acrediten el Parc i la zona perifèrica de protecció com a zona d’especial protecció de la qualitat acústica (ZEPQA). Ho ha fet després de signar la resolució que declara ZEPQA el Parc i la seva zona perifèrica, passant a ser la zona de qualitat acústica més gran de Catalunya, que ha sortit publicada aquest dimecres al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

La zona perifèrica de protecció inclou part dels municipis de Alt Àneu, la Guingueta d’Àneu, Esterri d’Àneu, Espot, Sort, la Torre de Capdella, la Vall de Boí, Vilaller, Vielha e Mijaran i Naut Aran. A Catalunya, les altres zones declarades com a ZEPQA són el Parc Natural de la Serra del Montsant i els termes municipals de dotze municipis del seu entorn, al Priorat; una àrea del municipi del Papiol, al Baix Llobregat; i quatre més situades en parcs periurbans de la ciutat de Barcelona.

Impacte positiu

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, ha remarcat que es tracta d'un valor que cal preservar, ja que suposa un impacte positiu sobre la biodiversitat de la zona, a més contribuir al turisme. Per la seva banda, el president del Patronat del Parc Nacional, Josep Enric Llebot, assenyala que escoltar sons de la natura, com el cant del gall fer, la brama del cérvol, el soroll dels salts d'aigua o els corcs treballant la fusta, s'ha de convertir una experiència sensorial associada al so.

Des del Parc Nacional, a partir d'ara, es treballarà perquè els guies del Parc incorporin en els seus guiatges i explicacions aspectes relacionats amb la qualitat del so de la zona que es visita. Rius destaca que l'acreditació com a zona d'especial protecció de la qualitat acústica "ha de ser compatible amb les activitats tradicionals que ja s'hi fan".

Preservar àmbits singulars

La declaració de protecció en aquesta zona busca posar en valor la seva qualitat acústica i preservar-la. D’aquesta manera, se la dota d’una protecció jurídica envers la contaminació acústica i s’hi implanta un pla d’actuacions que en permeti la conservació i, si escau, la millora del seu ambient acústic. La declaració també comporta la necessitat de difondre la seva existència i de promoure activitats de sensibilització i educació ambiental, a més de promoure el turisme sostenible al voltant d’activitats que permetin gaudir de la tranquil·litat i l’escolta dels sons de la natura, entre d'altres.

La declaració comporta que a la zona es donen uns nivells sonors que no sobrepassen entre les 8 i les 21 hores un valor límit de soroll de 50 decibels (dB) i, entre les 21 i les 8 hores, de 40 dB. En aquesta àrea, mitjançant la declaració de protecció, s’estableix com a valor límit d’immissió el valor del soroll de fons o ambiental més 6 dB.

Durant els períodes amb activitats forestals excepcionals es podran sobrepassar els valors límits establerts per a la ZEPQA a la zona perifèrica de protecció.

Més silenci, més salut

La UE considera en els seus informes el soroll com el segon agent ambiental contaminant de més impacte sobre la salut de la ciutadania, només darrere de la contaminació atmosfèrica. A les grans aglomeracions urbanes de Catalunya, segons les darreres dades disponibles, el 40% de la població viu en entorns on es superen els nivells màxims admissibles de soroll, i només l’11% gaudeix de nivells de qualitat acústica al voltant del seu habitatge que es puguin considerar com a zona tranquil·la. Estudis recents, a més, indiquen que l’existència de zones verdes prop del lloc de residència reverteix en una millora de la salut de la ciutadania.

Augmentar  la protecció

El Pla d’acció del Parc Nacional per a la declaració de zona d’especial protecció de la qualitat acústica durant els anys 2019-2022 va ser fruit d’un procés de participació ciutadana. Dins d’aquest procés es van celebrar tallers, dirigits a la població local i als agents implicats, on s’explicava el projecte, les implicacions i els aspectes positius, i es van recollir propostes per després incloure-les en el full de ruta que és el Pla d’acció. El pla preveu activitats com campanyes de mesuraments a diferents punts de la ZEPQA, realització d’excursions i rutes escolars de dia i a ser possible també de nit per escoltar els sons de la natura (animals, aigua, silenci, etc.), promoure cursos sobre la protecció acústica i els efectes d’aquest tipus de contaminació, o jornades de divulgació i conscienciació del valor de la tranquil·litat, entre d’altres.

Pel seu abast i temàtica, aquest pla d’acció treballa de forma paral·lela al Pla d’acció per a l’obtenció de la certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (2019-2022) i al Pla d’Acció per a la protecció del Punt de Referència (2019-2022).

Mostrar formulari de contacte