Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici registra un 16 per cent menys de visitants

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici registra un 16 per cent menys de visitants

Més de 470.000 persones van visitar l'espai natural l'any passat, gairebé 90.000 menys que al 2019. La davallada de les xifres és a causa dels efectes de la pandèmia de la COVID-19
PN Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Foto: Gencat)
18/02/2021 19:30

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha registrat el 2020 un 16% menys de visitants, a causa de la pandèmia de la COVID-19. Un total de 470.244 persones van visitar l'espai natural l'any passat, 89.979 menys que al 2019.

Durant els mesos de l'estat d'alarma (març, abril i maig) pràcticament no es van rebre visites, incloent el període de Setmana Santa, que sol ser una de les èpoques de major afluència. A partir del mes de juliol, però, la tendència va ser a l’alça fins arribar al mes d’agost a una situació de col·lapse en alguns dels accessos a un dels espais naturals protegits més emblemàtics del Pirineu. Les ganes de gaudir de la natura, així com el creixement exponencial del turisme de proximitat van provocar la massificació en alguns punts del territori.

D'altra banda, mentre que en espais tancats com són les cases del Parc i els centres d’informació el nombre d’atencions presencials va caure sobtadament (48%), durant els mesos d’estiu es va registrar un rècord d’afluència en molts dels accessos a la zona perifèrica de protecció. És el cas de l’accés al circ de Colomèrs, a la Val d’Aran, i a l’accés a la vall de Gerber, al Pallars Sobirà, amb un augment de 15.799 persones respecte a l’any anterior.

El perfil de visitants ha canviat també substancialment, i s’ha passat d’un 21% de visitants estrangers l’any 2019 a menys d’un 6% el 2020. El turisme estranger ha estat substituït per turisme estatal, del qual el 82% provenia de Catalunya, seguit de molt lluny de Madrid (4%) i València (4%).

Aproximadament un 37% de les persones s’ha allotjat en establiments dels municipis del Parc i, de forma majoritària, han desenvolupat turisme de natura (57%), cultural (20%) i esportiu (14%).