Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Parc Nacional d'Aigüestortes registra més de 560.000 visites el darrer any

El Parc Nacional d'Aigüestortes registra més de 560.000 visites el darrer any

L'afluència a l'espai natural és especialment intensa per Setmana Santa i els mesos de juliol i agost. Els visitants vénen principalment per fer-hi rutes o excursions i prop d'un 20% són estrangers
Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (DAAM)
01/03/2018 11:50

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha registrat 560.086 visites durant el 2017. La dada confirma la tendència d'afluència dels darrers anys, per sobre del mig milió de visitants. L'estacionalitat continua sent un factor determinant, amb forts pics durant els períodes de Setmana Santa i els mesos de juliol i agost.

A banda de les principals entrades des d'Espot i la Vall de Boí, que segueixen concentrant el gruix principal de visitants, també han pres rellevància els accessos al parc des de la Val d'Aran, on s'han comptabilitzat prop de 80.000 visitants. Des de l'extrem sud, el telefèric de la Vall Fosca ha consolidat el nombre d'usuaris, amb 25.208 persones durant els mesos d'estiu. D'acord amb l'estudi de l'Institut Cerdà i l'Obra Social La Caixa publicat l'any 2015, les xifres de visitants assolides representen per a l'entorn del parc un impacte econòmic de gairebé 17 milions d'euros.

Segons dades dels centres i dels punts d'informació, un 19% dels visitants són estrangers. Destaquen els d'Israel, seguits de França, els Països Baixos i Alemanya. Acostumen a fer estades d'entre quatre dies i una setmana. A més, es consoliden les visites a les cases del parc d'Espot (25.925 persones) i Boí (21.267 persones).

El senderisme, en qualsevol dels seus vessants, com la travessa o l'alpinisme, és l'activitat principal, a banda dels visitants que vénen simplement a gaudir del paisatge i del patrimoni cultural. Segons les enquestes de satisfacció, en la gran majoria dels casos –el 95%– la visita compleix molt o força les expectatives previstes. La neteja dels camins o la senyalització han obtingut puntuacions per sobre del 8,5 sobre 10.

Importància de l'educació ambiental

Durant l'any 2017, els guies-interpretadors del Parc Nacional han realitzat 96 itineraris de natura acompanyant unes 1.413 persones. D'entre les activitats didàctiques i de divulgació destaquen els 1.005 nens i nenes de centres educatius de les quatre comarques de l'àmbit del Parc –Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Val d'Aran– que han participat en les activitats d'educació ambiental organitzades dins del programa 'El Parc i les escoles', el Dia Europeu dels Parcs, el programa europeu de voluntariat ‘Junior Ranger' i el Dia Mundial dels Ocells.