Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Parc Natural de l’Alt Pirineu vol regular l’accés de vehicles

El Parc Natural de l’Alt Pirineu vol regular l’accés de vehicles

Al llarg de l’estiu s’han produït aglomeracions en entrades com la de Sant Joan de l’Erm, principalment els caps de setmana. Toc d’atenció per la presència de visitants sense mascareta ni separació
Autocaravanes aparcades a banda i banda de la carretera, a l’entrada de Sant Joan de l’Erm (Imatge: PNAP)
13/09/2020 21:10

El Parc Natural de l’Alt Pirineu vol regular l’accés de vehicles per primera vegada des que es va crear. De moment no han concretat com i en quines èpoques pretenen fer-ho, però aquest diumenge han confirmat des de les xarxes socials la intenció de treballar en aquesta possibilitat després que la mateixa direcció del parc ha difós imatges d’alguns aparcaments i cims atapeïts tot coincidint amb el pont festiu de la Diada Nacional de Catalunya. 

Un dels missatges publicats pels responsables de l’espai protegit mostra l’aparcament de Sant Joan de l’Erm ple de gom a gom, amb una presència notable d‘autocaravanes i amb cotxes estacionats més enllà de l’espai disponible al voltant de l’estació.

Una altra imatge que s’ha fet viral aquest cap de setmana és la de desenes de visitants fent cua per fer el cim de la Pica d’Estats, el més alt de Catalunya. Des del parc també han mostrat la preocupació pel fet que molts turistes es banyin en llacs alpins, perquè, afirmen, l’ús de cremes solars o repel•lents pot ser nociva per a les espècies que hi habiten. Finalment, també han publicat una imatge de gent a la tartera del Port de Sotllo, on habita la sargantana pallaresa, espècie considerada en perill d’extinció.

D’altra banda, els missatges publicats també han alertat del fet que molts visitants no portaven la mascareta ni mantenien la distància entre persones, amb el risc de contagi del coronavirus que això suposa, malgrat que s’estigui en plena natura i malgrat que la majoria d’espais del Parc Natural (que abasta gairebé 70.000 hectàrees) mantenen la seva densitat de visitants baixa fins i tot aquests dies. 

De moment, a Àreu

De moment, el Parc Natural ha dit que regularà l’accés a la Pica d’Estats -la zona on hi ha hagut més massificació- d’acord amb el que els proposi l’Entitat Menor Descentralitzada (EMD) d’Àreu, que forma part del municipi d’Alins i de la qual depèn la forest comunal per la qual s’hi accedeix.

L’objectiu principal serà, indiquen, ”evitar que es col•lapsin els aparcaments”, que en aquell cas tenen una cabuda reduïda per a la demanda actual, que ha augmentat força aquest estiu arran de la pandèmia del coronavirus i de la consegüent aposta de molts catalans per fer turisme de proximitat i de natura. Una afluència que fins i tot ha superat les expectatives del sector turístic de l’Alt Pirineu després de la represa de l’activitat. 

Més de 200.000 entrades als accessos del parc aquest estiu

En espera de tancar les dades de l'agost, en total, aquest estiu (al llarg del juliol i l'agost) han passat pels diversos accessos del PN de l'Alt Pirineu prop de 200.000 persones, unes 40.000 més que l'any 2019, quan se'n va computar 160.000 en el mateix període. Un dels punts més concorreguts, el Refugi del Fornet, ha congregat més de 40.000 persones aquest agost i unes 18.500 al juliol, quan l'estiu passat va sumar-ne prop de 31.000 a l'agost i 13.500 al juliol.

Mentrestant, a l'accés per Tavascan, l'afluència ha estat d'unes 21.500 persones durant l'agost, quan en el mateix mes de 2019 van ser al voltant de 16.600. A més a més, el juliol d'enguany es va arribar a les 11.000 persones, quan l'any passat van ser 8.500. En el cas del poble de Tor, la xifra de l'agost és de quasi 13.000 (respecte dels 11.000 del 2019) i de prop de 7.500 al juliol, xifra que en aquest cas només supera en unes 300 persones la d'ara fa un any). També queda per sobre de les 10.000 persones, concretament 10.566, l'afluència registrada a la Farga el mes passat, tot superant les dades de 2019, quan van ser 8.000 persones. Mentrestant, al juliol d'enguany van ser prop de 5.900, quan l'any passat n'havien rebut unes 4.350.

Més visitants incívics o poc habituats a la muntanya

A banda del turisme familiar, el director del parc ha explicat que s'ha detectat un increment de perfils de visitant que abans no anaven a la muntanya i que estan menys avesats a aquest entorn. Sobre aquest fet, Marc Garriga assegura que això s'ha traduït en un augment de conductes incíviques, com ara persones banyant-se als estanys, acampant fora de l'horari permès, deixant brossa o anant amb el gos deslligat. Per tot plegat, es vol incrementar la senyalització i fer campanyes específiques per fer pedagogia sobre les pautes de comportament a alta muntanya.