Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Parlament aprova ampliar els serveis de dentista en la cartera de prestacions públiques

El Parlament aprova ampliar els serveis de dentista en la cartera de prestacions públiques

Els menors de 14 anys i les persones en situació de vulnerabilitat seran els destinataris del programa d'atenció dental. La comissió de Salut també ha blindat per llei el cobrament del complement de productivitat variable del personal estatutari de l’ICS i del personal sanitari del SISCAT
Dentista (Foto: Departament de Salut)
15/09/2020 14:50

La Comissió de Salut del Parlament ha aprovat aquest dimarts ampliar els serveis de dentista en la cartera de prestacions públiques. Els infants de fins a 14 anys, les persones en situació de vulnerabilitat o exclusió social i les persones amb diversitat funcional seran els destinataris d'un programa que s'haurà de desplegar en el termini de cinc anys, tot i que el text també preveu que l'atenció bàsica de la salut bucodental acabi cobrint tota la població. Aquests serveis inclouran revisions periòdiques; higienes i altres procediments preventius i diagnòstics i tractament de càries, infeccions, inflamacions i altres lesions. La proposició de llei prioritza que l'atenció primària sigui la responsable de la prestació dels serveis.

La proposició de llei aprovada aquest dimarts preveu crear el Programa d'atenció dental de Catalunya, que regularà els serveis de dentista en el sistema de salut públic. Es tracta d'una proposta presentada per Catalunya en Comú Podem (CatECP) i que ha rebut el suport dels altres grups parlamentaris. La Comissió de Salut ha pogut aprovar el text perquè el ple del Parlament del juliol li va atorgar de forma excepcional competències legislatives plenes. `

La portaveu de CatECP a la Comissió de Salut, Marta Ribas, ha fet notar que l'accés a l'atenció a la salut bucodental és una "font flagrant de desigualtats" i ha celebrat l'aprovació de la llei per "començar a revertir un dèficit històric en el sistema de cobertura sanitària universal"; una llei, ha recalcat, que "posa les bases" perquè aquest servei acabi sent universal. Ribas ha assegurat que un dentista públic no és una "utopia".

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha posat en valor que amb aquesta llei la població de Catalunya "veu ampliats els seus drets" en matèria de salut. Vergés destaca que la llei -pionera a l’Estat espanyol- contempli l’atenció a la salut bucodental bàsica implementant-la “de forma progressiva a tota la població començant per la infància, i també per aquells col·lectius vulnerables socialment i per condicions de salut”. Per a Vergés, és rellevant que la prevenció i la promoció de la salut bucodental es faci “des dels serveis públics pivotant a l’atenció primària, amb la màxima equitat territorial”. “Catalunya ha fet la feina, tot i la pandèmia que ha patit i l’infrafinançament crònic del sistema de salut de Catalunya per part del govern espanyol”, ha afegit la titular de Salut abans de reclamar al govern estatal que “no miri a una altra banda i compleixi els seus compromisos del pla de govern, que incloïen una llei de salut bucodental, de la qual no se n’ha sabut res més”.

Les DPO, blindades

D’altra banda, en la sessió també s’ha aprovat per unanimitat un projecte de llei per restablir el complement de productivitat variable del personal estatutari de l’Institut Català de la Salut (ICS) i del personal sanitari del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT).

Aquest complement -anomenat comunament com a DPO, i que és una retribució variable que s’abona cada any a l’abril com a reconeixement de l'assoliment dels objectius laborals prèviament fixats- no es podia fer efectiu l’any passat per motius de tramitació parlamentària, però es va considerar imprescindible adoptar mesures extraordinàries i urgents per a recuperar progressivament l’import d’aquest complement, no demorant una mesura que beneficiava el personal estatutari de l’ICS i millorava l’organització i la prestació de serveis de l'entitat. Finalment, via decret llei, el personal de l’Institut Català de la Salut va recuperar el 75% del complement, i el 2020 n’ha recuperat el 100%.

Una vegada validat el decret llei, el Parlament va aprovar tramitar el Projecte de llei de restabliment d’aquest complement, per blindar-lo per llei, una norma de rang superior. En aquest sentit, el personal estatutari de l’ICS ha de rebre durant l’exercici del 2020 i els següents el 100% de les retribucions que estableix en concepte de complement de productivitat variable. L’altra novetat d’aquesta llei és que també abasta el personal sanitari del SISCAT.