Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Parlament aprova la tramitació de la Llei d'Espais Agraris

El Parlament aprova la tramitació de la Llei d'Espais Agraris

Teresa Jordà defensa que la mesura ha d'assegurar la ''capacitat productiva agrícola'' del país. L'oposició creu que el marc legal arribarà tard i els grups sobiranistes en culpen la imposició del 155
Teresa Jordà, amb diputats i agents socials que participen de la tramitació de la Llei d'Espais Agraris (Foto: ACN)
25/10/2018 12:10

El ple del Parlament ha donat llum verda aquest dijous a la tramitació de la Llei d'Espais Agraris de Catalunya, llargament reivindicada pel sector. La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha recordat que la futura llei ha d'assegurar la ''capacitat productiva agrícola'' del país, al mateix temps que es dona ''seguretat jurídica'' als productors. Segons Jordà, amb aquesta llei el Govern "fa un primer pas per aconseguir la sobirania alimentària de Catalunya".

Durant el debat, els grups de l'oposició han criticat els terminis de la llei perquè considera que arriba tard. C's i PSC han coincidit a dir que hi manquen aspectes com ara la previsió pressupostària per desplegar-la o ''polítiques transversals'' per al sector. Davant d'aquestes crítiques, les formacions independentistes (JxCat, ERC i CUP) han aprofitat per recordar que aquest retard està causat en part per la imposició a Catalunya de l'article 155 per part del Govern espanyol, que en va aturar els tràmits, i n'han culpat els partits que hi van donar suport: PP, PSC i C's.

De fet, la consellera Jordà ha recordat que la proposició de Llei que ja s'havia presentat al juliol de 2017, però va quedar aturada pel 155. Segons la política ripollesa, es dóna resposta a una ''reivindicació històrica del sector i el territori, com també a les demandes del mateix Parlament que l'ha urgit de manera reiterada''. Pel que fa a la recent intervenció de l'Estat espanyol, Jordà ha destacat que li deuen aquesta llei "a la consellera Meritxell Serret'' i s'ha mostrat satisfeta que ''avui som és a prop de la fita''. Una vegada superat el tràmit d'aquest dijous s'obre un debat que ha de permetre ''millorar-la en el que sigui possible''. L'objectiu és que en 4 o 5 mesos ja es pugui aprovar.

La consellera ha exposat que la Llei ha de servir per "definir bé els espais agraris per poder-los preservar, perquè sense ells no hi ha alimentació". ''Ens aporta uns mecanismes de protecció i una seguretat jurídica per als qui treballen la terra així com per fer viable la competitivitat de les seves explotacions'', ha afegit, alhora que ''garanteix un territori cohesionat i dinàmic''. Per Jordà, això vol dir ''oportunitats i que la gent no hagi de marxar del territori''. En aquest sentit, ha posat èmfasi en els mecanismes per solucionar la problemàtica de les terres en desús ja que es preveu la creació d'un ''banc de terres'' que permetrà que joves que es volen dedicar al camp però no tenen accés als terrenys hi puguin accedir.

Valoració dels grups

El diputat de C's Francisco Javier Domínguez creu que aquesta Llei no s'ha fet abans perquè "des del 2015 la preocupació principal del Govern ha estat el procés, i ara ho és la república". Domínguez opina que la proposició de Llei és una ''versió aigualida'' del projecte de 2015 i ha lamentat que no hi hagi incidència en els regadius i les obres de concentració parcel·lària.

Pel grup de Junts per Catalunya, Marc Solsona ha posat en valor el fet que el Parlament exerceix així ''competència plena en agricultura'' i que ho fa de forma ''desacomplexada'' de manera que amb la tramitació de la Llei no hi ha d'haver ''cotilles''. Per al també alcalde de Mollerussa, la llei ha de ser un "exercici ple de la nostra sobirania'' i per això confia que en el futur no hi hagi ''sorpreses'' quan es tramiti en altres instàncies jurídiques.

A més de JxCat, la tramitació també l'han impulsat els grups d'ERC, PSC-UpA i CatComú-Podem i no s'hi ha presentat cap esmena a la totalitat. Per Esquerra, Irene Formós ha lamentat que "si no fos per l'aplicació del 155 el país ja disposaria de l'aplicació de Llei" i ha recordat la feina de la consellera Meritxell Serret, que la va deixar ''a les portes de la seva tramitació''.

Des del PSC, Òscar Ordeig ha assenyalat que defensen la llei però consideren que ''no n'hi ha prou'' i que calen polítiques transversals per al sector. En aquest sentit, ha dit que esperen que no hi hagi eleccions avançades i la llei s'acabi aprovant per "frenar situacions de pobles que perden habitants i terrenys que s'abandonen" ja que això suposa ''una pèrdua històrica irreparable, a banda que contribueix a augmentar la fauna salvatge que provoca perjudicis a l'agricultura".

Per CatComú-Podem, Yolanda López també ha reclamat dotar de pressupost aquesta llei perquè no acabi convertint-se en ''paper mullat'' i ha remarcat que s'aposti per un model per preservar la terra de conreu i la biodiversitat com un ''bé comú de la ciutadania'' deixant de ser una ''mercaderia en mans de les agroindústries''.

La diputada de la CUP Natàlia Sànchez també ha lamentat que la imposició del 155 ha ralentit el tràmit, però ha afegit que "ni durant els governs de CiU ni amb el tripartit el país no ha tingut cap instrument per preservar el sòl i els espais agraris", tot coincidint a més a més amb el període de major creixement urbanístic, sobretot en aquells espais agraris situats al costat de les zones urbanes. Sànchez també ha apostat per una ''autèntica reforma agrària'' que passi per garantir la sobirania alimentària.

Durant el debat el PP ha declinat la seva intervenció al Ple.