Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Parlament aprova un finançament excepcional per als recs de compensació

El Parlament aprova un finançament excepcional per als recs de compensació

Acord unànime per instar el Govern i la CHE a costejar íntegrament l'obra als regants d'Oliana, Bassella, Peramola i Pinell. Batalla i Ausàs qualifiquen la resolució d'"històrica" i en destaquen el benefici per als pagesos
Tractorada a Oliana
12/12/2007 17:21

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui, per unanimitat, una proposta de resolució que insta la Generalitat a signar un conveni amb la CHE per a la construcció dels recs compensatoris del pantà de Rialb. L'acord de tots els grups ha de permetre complir amb el compromís que s'havia emparaulat quan es va construir la presa: que els regants no hagin d'assumir cap cost de l'obra.

El text d’aquest proposta conjunta demana “impulsar els recs de compensació als termes municipals d’Oliana, Bassella, Peramola i Pinell" amb "mesures excepcionals de finançament públic que permetin dur a terme l’execució dels projectes redactats de transformació de secà en regadiu en aquests municipis”. Alhora, s’insta el Govern a “subscriure amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) el conveni corresponent, que ha de permetre un ple finançament per part de les administracions actuants en la realització de la xarxa principal dels citats recs compensatoris”.

El diputat de CiU Albert Batalla, que havia impulsat inicialment la proposta, ha volgut posar èmfasi en la importància d’aquest darrer aspecte ja que “no suposarà cap cost pels pagesos i hi haurà un ple finançament per part de la CHE i de la Generalitat”, un fet que no succeïa fins aleshores. Com ha explicat Batalla, “no ha estat un acord fàcil i la negociació ha durat mesos ja que ho vam presentar al mes de febrer”, però finalment s’ha arribat a un acord amb la resta de partits per a presentar una proposta conjunta que ha estat aprovada per unanimitat.

De la seva part, el diputat d'ERC i alcalde de la Seu, Jordi Ausàs, es mostra "molt satisfet" per l'acord unànime. Ausàs remarcat "que això ha estat mèrit de tothom, però en especial del pagesos i ramaders de la zona" i manifesta que la resolució parlamentària aconseguida avui "és un acord estratègic per al futur del sector primari a tota la zona sud de l’Alt Urgell, que comporta importants beneficis associats de restitució del dany sobre l’assentament de la població rural, la incorporació de joves agricultors, la modernització de les estructures productives i l’impuls del desenvolupament rural". El parlamentari republicà remarca que la inversió serà d'uns 18 milions d’euros”.

La proposta recorda que la construcció del pantà de Rialb va suposar per als pagesos d’Oliana, Peramola, Bassella i Pinell, la renúncia a les millors terres agrícoles i de pastura de la zona, totes de reg, perquè s’inundaven. Com a conseqüència, “van haver de buscar terrenys alternatius a la comarca però la pràctica totalitat de terres que han quedat al territori són de secà, amb la qual cosa és molt difícil continuar desenvolupant l’activitat agrícola i ramadera”.