Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Parlament insta el Govern a impulsar una consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern

El Parlament insta el Govern a impulsar una consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern

La petició de la CUP l'han recolzat JxCat, ERC i ECP, mentre que Cs i PSC hi han votat en contra i el PP s'ha abstingut. La cambra, en canvi, ha rebutjat la proposta cupaire de bloquejar l'ampliació de Coll de Pal i el desdoblament de la C-16 de Berga a Bagà
Bernat Lavaquiol ha assistit al Parlament amb motiu del debat de la moció de la CUP (Foto: CUP)
11/07/2019 17:45

El Parlament català ha aprovat aquest dijous una proposta per instar el Govern a impulsar, a les comarques de l'Alt Pirineu, una consulta sobre la candidatura de Jocs Olímpics d'Hivern, per tal que el conjunt de la ciutadania pirinenca pugui votar i aportar les seves propostes en relació al projecte per acollir l'edició del 2030, conjuntament amb Barcelona.

La petició s'ha inclòs en un punt d'una moció presentada per la CUP. Els grups de Junts, ERC i En Comú Podem han votat a favor de fer aquesta consulta per saber si la majoria d'habitants de l'Alt Pirineu volen acollir els Jocs. En canvi, hi han votat en contra Cs i el PSC, mentre que el PP s'ha abstingut.

A la mateixa sessió, en canvi, el Parlament ha rebutjat paralitzar el projecte d'ampliació del sector esquiable de Coll de Pal -que actualment forma part de l'estació de La Molina- i també ha descartat bloquejar les obres de desdoblament de la C-16 entre Berga i Bagà. La CUP havia exigit aquestes mesures perquè opina que ambdós projectes estarien vinculats a la candidatura olímpica; per aquest motiu, pretenia que les obres es condicionessin a la consulta sobre l'esdeveniment esportiu i que, mentre aquesta no es fes, els projectes quedessin en punt mort. Tots els grups parlamentaris, tret de la CUP mateixa, han votat en contra d'aquesta idea.

A la sessió d'aquest dijous hi va ser present Bernat Lavaquiol, un dels dos regidors de la CUP a l'Ajuntament de la Seu, en representació de l'organització del partit al Pirineu. Els cupaires afirmen que volen que la població de les comarques de l'Alt Pirineu pugui decidir si vol acollir els Jocs Olímpics d'Hivern i valorar si les inversions que comportarà "són les que han de ser prioritàries per a les properes dècades al territori". La formació anticapitalista reivindica "un debat públic obert i transparent" perquè les administracions exposin "tota la informació ambiental, econòmica i territorial necessària perquè els veïns i veïnes es posicionin".

El Govern, obert a escoltar l'Alt Pirineu

Després de les darreres eleccions municipals, la gran majoria d'ajuntaments de l'Alt Pirineu són governats per Junts o bé per ERC-AM, mentre que a l'Aran predominen els consistoris d'Unitat d'Aran, vinculada al PSC. Totes tres formacions s'han mostrat els darrers mesos, i també durant la campanya electoral, a favor de presentar la candidatura olímpica, perquè valoren que pot ajudar a projectar el Pirineu català com a destí turístic, i també en l'àmbit econòmic i esportiu, a més de donar resposta a projectes pendents des de fa anys al territori.

En canvi, la CUP s'hi mostra en contra perquè creu que "el model econòmic de monocultiu del turisme vinculat a la neu està esgotat" i que aquest model "aboca a convertir-se en un parc temàtic d'esbarjo de la capital". En el mateix comunicat, també critiquen "la manca de serveis públics" i d'inversions que consideren "realment necessàries i útils per permetre viure al Pirineu". A tot plegat hi afegeixen "els efectes del canvi climàtic", que pensen que "faran inviable la pràctica totalitat de les estacions d'esquí a mitjà termini".

Al respecte, aquesta setmana el secretari general de l'Esport del Govern, Gerard Figueras, ha assegurat que la Generalitat està "absolutament oberta" a escoltar els municipis de l'Alt Pirineu, amb els quals hi manté un contacte constant, especialment amb aquells que haurien d'acollir les competicions en cas que l'organització dels Jocs tiri endavant. Figueras ha reiterat la seva aposta pel projecte olímpic, perquè considera que aquest esdeveniment "és una oportunitat, sobretot, pels territoris de muntanya" i que ha de permetre al Pirineu català "desenvolupar una activitat econòmica sostenible i respectuosa amb el medi ambient a través de l'esport".