Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Parlament rebutja per a la Cerdanya un estatus similar al d'Aran

El Parlament rebutja per a la Cerdanya un estatus similar al d'Aran

La Cerdanya critica els arguments del tripartit per rebutjar una llei específica i insistirà en el futur
13/11/2009 10:46

El Ple del Parlament ha rebutjat aquest dijous, amb els vots del PSC, ERC i ICV-EUiA, una proposició de llei per a un règim especial de la Cerdanya. La iniciativa, impulsada pel Consell Comarcal, reclamava una organització administrativa pròpia i demanava la cessió de multitud de competències, com educació, sanitat i recaptació de tributs. La Cerdanya rebutja ser inclosa en la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran i reivindica la unitat territorial perduda al Tractat dels Pirineus i per la divisió entre Lleida i Girona.

La proposició va ser rebutjada, tot i que tenia el suport de PSC i ERC al territori ceretà, ja que el Consell Comarcal està presidit pel grup socialista i l'alcaldia de Puigcerdà és d'ERC.

Actualment, la Val d'Aran és l'únic territori català amb un règim especial, però la Cerdanya també hi aspira. Tant el vicepresident del Consell Comarcal, Josep Pous, com l'alcalde de Puigcerdà, Joan Planella, van remarcar ahir la unanimitat de les forces polítiques cerdanes en relació a aquesta llei i van preguntar als diputats si s'imaginen que l'Estatut no hagués estat admès a les Corts espanyoles per debatre-ho.

Tant Pous com Planella van lamentar el greuge que consideren que pateix la Cerdanya, fins al punt, van dir, "que és l'única comarca sense un diputat que hi tingui la primera residència". Pous va remarcar que la comarca pateix un "fet singular" provocat per la història i va subratllar que, encara que aquesta proposició de llei sigui rebutjada, "en el futur es tornarà a presentar, com ja s'ha fet en el passat, perquè hi ha unitat de tots els partits, tot i les pressions rebudes per les formacions a nivell català".

El tripartit va dir "no", al.legant que la descentralització administrativa i política que el Govern està preparant amb la nova organització territorial, suposarà "un abans i un després a la configuració institucional i territorial de Catalunya". El diputat d'ERC, Pere Vigo, assegurava  que "si algú és sensible amb la realitat singular de la Cerdanya és aquest Govern", tot dient que "no hi ha res més injust que tractar igual el que és diferent". Però assenyalava que "han de ser les noves lleis d'ordenació territorial les que hauran de contemplar la singularitat dels territoris".

També des del tripartit es mostrava contrari a una llei específica per a la Cerdanya el diputat del PSC Roberto Labandera, que manifestava que és "una proposta fragmentària, allunyada d'un model global". Des d'ICV-EUiA, Lluís Postigo demanava no "instrumentalitzar" els temes territorials.

Des de CiU, en canvi, no es va donar suport a l'esmena a la totalitat del tripartit. El diputat de CiU Eudald Casadesús va considerar que la proposta s'hauria de poder debatre al Parlament. També va criticar els diferents discursos dels partits polítics al Govern i al territori. Casadesús va denunciar " el caos administratiu" de la comarca pirinenca.

Per últim, des del grup mixt, Albert Rivera, tot i que ha donat en part la raó als proposants, va retreure a la llei les "justificacions històriques" en "ple segle XXI". "Compartim la problemàtica administrativa i de funcionament", va dir, "no la legitimitat d'identitat i història".

Decepció a la Cerdanya

"Molt decebut", ha assegurat sentir-se el president del Consell Comarcal de la Cerdanya als passadissos del Parlament, tot afegint que, tot i que pot entendre alguns dels arguments esgrimits pels grups que donen suport al Govern, "altres no". El vicepresident, Joan Pous, ha estat més dur a l'hora de criticar els arguments del tripartit, que ha considerat "tronats", "desfasats", "totalment fora d'òrbita" i "superats".