Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Parlament sol·licitarà que els fronterers tinguin preferència en les ofertes de treball d'Andorra

El Parlament sol·licitarà que els fronterers tinguin preferència en les ofertes de treball d'Andorra

Aprovada una proposta del diputat urgellenc Òscar Ordeig perquè el Govern català iniciï un diàleg amb el Principat perquè les peticions arribin directament a l'Oficina de Treball de la Seu d'Urgell
Frontera del riu Runer
13/10/2016 18:05

La Comissió de Treball del Parlament català ha aprovat aquest dijous una Proposta de Resolució del Grup Socialista sobre les fórmules de col·laboració amb el Govern d’Andorra per a la canalització de les ofertes de treball per mitjà del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC). El text ha estat presentat per Òscar Ordeig, diputat del PSC i cap de l’oposició a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell amb Compromís X La Seu.

La proposta especifica que el Govern català, a través del SOC, ha d’iniciar un diàleg amb el país veí per trobar una col·laboració que afavoreixi que les ofertes de treball al Principat es puguin vehicular a través de l’Oficina de Treball de la capital de l'Alt Urgell, "de manera que es doni preferència als habitants del municipi i de la comarca de l’Alt Urgell”. En aquest sentit, Ordeig remarca que “un govern coherent, que diu que compleix el mandat de la ciutadania, ha de vetllar per garantir l'ocupació i la igualtat d’oportunitats a les zones rurals”.

Ordeig també recorda que el passat mes d’abril es va aprovar a Andorra el Reglament de quota general de les autoritzacions de residència i treball, així com de les autoritzacions de treball transfronterer. El govern andorrà va establir un contingent de 498 autoritzacions de residència i treball fins al 31 d’octubre. “Fins al moment no s’han prioritzat les persones residents a la Seu en aquestes ofertes de treball”, lamenta el polític urgellenc, que també indica que “el territori de Lleida i el Pirineu acumula una tisorada del 87 per cent en inversions en els darrers sis anys". El diputat insisteix que el Pirineu i, en concret, la capital alturgellenca, han estat especialment castigats per la crisi, l’atur i les retallades i, per tant, "caldria aprofitar el veïnatge amb Andorra per rebaixar aquestes taxes tan desfavorables”. 

Òscar Ordeig agraeix que la resta de grups parlamentaris s’hagin sumat a la proposta socialista i ha advertit que un cop aprovada la iniciativa, el seu grup estarà atent perquè el Govern endegui les accions administratives necessàries per a una millor ocupació pels habitants de la Seu i comarca.

Acord del ple de la Seu

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell aprovava el passat mes de maig per unanimitat a instàncies d'una moció de Compromís sol.licitar al Govern de la Generalitat l'inici d'un diàleg amb el Govern d'Andorra per tal que les ofertes de treball del Principat siguin rebudes de forma directa a l'Oficina de Treball urgellenca (OTG). Actualment hi ha a la zona aproximadament 1.400 fronterers, després de la tendència a la baixa dels darrers anys a causa de la crisi econòmica. Tots els grups municipals van coincidir a afirmar que cal fer els passos necessaris per ajudar-los i facilitar-los l'accés a les vacants de treball al país veí.