Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El pàrquing de la Pica d'Estats, al Parc Natural de l'Alt Pirineu, serà de pagament a partir de l'agost

El pàrquing de la Pica d'Estats, al Parc Natural de l'Alt Pirineu, serà de pagament a partir de l'agost

L'entrada tindrà un cost de 5 euros i s'hi instal·larà un lector de matrícules i una barrera. Cinc accessos més d'aquest espai protegit, entre els quals hi ha Sant Joan de l'Erm, estaran vigilats per evitar aglomeracions a l'estiu
Aparcament La Molinassa (Foto: ACN)
08/04/2021 18:15

El Parc Natural de l'Alt Pirineu (PNAP), l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) d'Àreu i l'Ajuntament d'Alins (Pallars Sobirà) han acordat que l'aparcament principal de la Pica d'Estats serà de pagament a partir d'aquest mes d'agost. Així, només es podrà accedir a la pista que porta als aparcaments amb una reserva prèvia feta a través d'Internet. D'altra banda, a l'entrada del camí s'instal·larà un lector de matrícules i una barrera.

La mesura també inclou un vigilant de seguretat, forma part d'un pla pilot, que començarà a funcionar a l'agost. Els ingressos revertiran a l'EMD per millorar els accessos. Mentre, a cinc pistes més del PNAP, com les de Sant Joan de l'Erm, Bonabé o Tavascan, només hi haurà vigilants i un increment de les accions de control per part d'Agents Rurals i Mossos d’Esquadra.

L'accés al pàrquing de la Pica d'Estats costarà 5 euros per vehicle i dia. Només serà gratuït pels veïns d'Alins. Els visitants que s'allotgin a la Vall Ferrera hi tindran un descompte en el preu de la reserva, segons informa l'ACN.

Massificació

La capacitat de la zona d'estacionament de la Pica d'Estats és de 90 vehicles. Bona part de l'any està mig buit, però l'estiu de l'any passat es va desbordar en més d'una ocasió i es va arribar a veure més de 200 cotxes mal aparcats. Anualment, travessen pel poble, de 74 habitants, uns 10.000 vehicles. Cal tenir en compte que des d'aquest punt fins a l'aparcament de La Molinassa, el més proper al cim més alt de Catalunya (3.143 metres), hi ha prop de dotze quilòmetres per pista forestal.

La mesura, acordada en la darrera Junta Rectora del Parc, només s'aplicarà a l'accés de la Pica d'Estats, concretament als pàrquings de La Molinassa, La Farga i d'Aixeus. A més, s'editarà un mapa guia específic de visita de la capçalera de la Vall Ferrera, en el qual s'inclourà informació sobre els itineraris senyalitzats des de cada aparcament, així com també de les visites guiades, serveis de transport públic i normes de comportament. També es millorarà la senyalització i el traçat del camí d'accés a la Pica d’Estats, tot evitant les dreceres que perjudiquen hàbitats sensibles com les molleres o el de la sargantana pallaresa.

L'Estudi sobre la capacitat de càrrega turística de la capçalera de la Vall Ferrera, encomanat a l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC), constata la necessitat de promoure iniciatives que promoguin un ús sostenible del territori. Arran del document, en d'altres indrets del Parc Natural de l'Alt Pirineu, com Sant Joan de l'Erm (Alt Urgell) o Bonabé o Boavi (Pallars Sobirà), s'hi posarà vigilància privada per evitar les aglomeracions de persones i vehicles. Aquestes zones s'han escollit pel fet de ser les més freqüentades de l'espai natural.

En el cas de Bonabé, els vigilants estaran tant al refugi del Fornet com al fronterer amb la Val d'Aran per evitar el pas de vehicles motoritzats molt sorollosos, com les motos, els quads o els buggies. Tot plegat s'articularà a través del tràmit de declaració com a Zona d'Especial Protecció per la Qualitat Acústica. Mentre, al Pla de Boavi s'està estudiant la possibilitat d'habilitar un nou aparcament de forma consensuada amb la propietat privada i l'Ajuntament de Lladorre. A la vall de Tavascan també es volen fer tres petits pàrquings de suport al que ja hi ha a Font de la Costa, a la zona d'encreuament dels camins de Montroig, Noarre i Quanca.

Augment progressiu dels visitants

El nombre de visitants al Parc Natural de l'Alt Pirineu s'ha anat incrementant de forma constant i continuada en els darrers anys i va créixer notablement al 2020, quan es va registrar un augment d'un 25%, assolint la xifra rècord de 368.724 visites. La necessitat de sortir a l'entorn més proper en busca d'espais oberts i naturals després del període de confinament decretat per la pandèmia de la COVID-19 ha estat una de les causes principals del creixement d'usuaris.