Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El PDC i ERC demanen més protagonisme de l'Alt Pirineu a la Diada

El PDC i ERC demanen més protagonisme de l'Alt Pirineu a la Diada

Ambdues formacions lamenten que no s'hagi previst un punt en una població pirinenca per a la jornada descentralitzada d'enguany. Tot i això, fan novament una crida a la mobilització, que en el cas de l'Alt Urgell i Cerdanya es farà sumant-se a l'acte de Berga
Diada 2016 - A Punt
28/07/2016 13:45

La Federació del Pirineu del Partit Demòcrata Català (PDC) i l'Executiva Regional d'ERC de l'Alt Pirineu consideren que la mobilització d'enguany per l'11 de Setembre hauria de ser encara més descentralitzada i han lamentat que no s'hagi previst cap punt de concentració a la regió pirinenca. Tot i això, els militants d'ambdós partits tenen previst participar novament de l'acte, organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium amb el lema 'A punt'. En el cas de l'Alt Urgell i Cerdanya, es desplaçaran la comarca veïna del Berguedà.

Les direccions pirinenques del PDC i ERC consideren que s'hauria d'haver aprofitat el fet de descentralitzar la reivindicació per incloure-hi una població de l'Alt Pirineu. L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha fet arribar per carta la queixa dels militants. Batalla reconeix que hi ha poc marge per canviar l'organització, però demana a l'ANC i Òmnium que pensin en alguna manera de solucionar-ho i es posa a la seva disposició per col·laborar-hi. Batalla creu que "amb la Diada descentralitzada, hauria estat una oportunitat fantàstica per donar visibilitat i protagonisme arreu del país a un territori que representa prop del 20% de l'extensió territorial del país, però amb menys de l'1% de la població''.

De la seva part, des d'ERC entenen la dificultat de mobilitzar gent cap al Pirineu justament per les males comunicacions que encara ara hi ha, però assenyalen que ''situar a l'Alt Pirineu un dels punts sí que hauria estat un gest d'equilibri territorial real'', en al·lusió al fet que la concentració de Lleida tingui precisament com a eix temàtic l'equilibri territorial. La formació republicana defensa aquest reconeixement per l'alta capacitat de mobilització, amb relació al nombre d'habitants, que han demostrat els pirinencs en les anteriors manifestacions, ja fos organitzant autocars per baixar a Barcelona o bé per ser presents al Baix Llobregat, a l'Empordà i al Baix Ebre durant la Via Catalana. Per aquest motiu creuen que ''hauria estat un bon gest posar l'Alt Pirineu al mapa''.

Suport a la mobilització

Malgrat aquesta queixa, els responsables dels dos partits han refermat la voluntat de manifestar-se un any més a favor de la República Catalana i de ''no cansar-nos de treballar per visualitzar més el territori", amb l'esperança que un nou Estat català sí que inclogui una vegueria pirinenca. Des de l'ANC i Òmnium ja s'ha iniciat les inscripcions per internet. Els grups representatius de l'Alt Urgell i Cerdanya es concentraran en aquesta ocasió a l'acte que es farà al centre neuràlgic de Berga, al passeig de la Pau. De la seva part, des del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i l'Aran es desplaçaran a Lleida. Les altres concentracions previstes seran a Barcelona, Tarragona i Salt (Gironès).