Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El PDeCAT veu els pressupostos de l'Estat com "la prova de la desconnexió vers Catalunya"

El PDeCAT veu els pressupostos de l'Estat com "la prova de la desconnexió vers Catalunya"

La formació sobiranista denuncia la nova reducció a Lleida i a l'Alt Pirineu i els incompliments d'anys anteriors. Toni Postius exposa que el Govern espanyol eixampla el dèficit fiscal i que la inversió per habitant a Catalunya és novament molt per sota de la mitjana
Mayte Rivero, Joan Reñe i Toni Postius (PDeCAT)
20/04/2017 10:40

El PDeCAT de Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran ha denunciat aquest dimecres que el projecte de pressupostos de l'Estat per al 2017, presentat pel Govern espanyol, "desatén" la demarcació i "és la prova de la desconnexió de l'Estat vers Catalunya i, en concret, pel que fa a les inversions en les comarques lleidatanes i pirinenques".

La senadora pallaresa Rivero ha manifestat que els pressupostos de l'Estat per al 2017 "són l'expressió de la voluntat política del govern espanyol" i la que "la seva execució és la prova d'esforç d'aquesta voluntat". Rivero recorda que "L'estat espanyol sempre ha suspès en inversions a Catalunya, i especialment, a les comarques lleidatanes i pirinenques".

El PDeCAT ja ha anunciat que presentarà una esmena a la totalitat "perquè aquests pressupostos no s'ajusten a les necessitats dels catalans i molt menys dels lleidatans i pirinencs". Toni Postius ha subratllat que aquests pressupostos "eixamplen el dèficit fiscal" perquè "les inversions respecte a l'any anterior disminueixen un 46%, tenint en compte a més que ja es venia d'uns pressupostos prorrogats on les inversions previstes no han estat executades".

Només 155 euros per habitant

El diputat del PDeCAT al Congrés Toni Postius, conclou que amb aquests pressupostos és el mateix Estat espanyol qui "demostra que ha desconnectat vers Catalunya i vers les seves responsabilitats". Postius ha posat de relleu que la inversió per càpita respecte a Catalunya és de només 155 euros per habitant, mentre la mitjana estatal se situa en els 185 euros/habitant. Un greuge que encara és més flagrant, detalla, si es compara "amb comunitats com ara Castella i Lleó i Galícia, on la inversió és de 405 i de 341 euros/habitant, respectivament". És a dir, molt més del doble que a Catalunya.

Postius ha recordat "les inversions no executades i les promeses incomplertes" com ara la modernització de les carreteres nacionals N-260, N-230 i N-240, l'execució de la totalitat de l'autovia A-14 fins a la Val d'Aran o bé la deteriodada línia ferroviària entre Lleida i Manresa, "on la partida és inexistent". El Partit Demòcrata també ha remarcat la "nul·la" inversió en el projecte del Corredor Mediterrani i ha tornat a reclamar la connexió de Lleida amb aquest eix ferroviari, "que garantiria la viabilitat i competitivitat de les mercaderies del sector agroalimentari".

El PDeCAT també ha posat de relleu la reducció pressupostària del Ministeri d'Agricultura, que se situa entorn del 8%, "fet que afecta al sector agroalimentari i agroindustrial de les comarques lleidatanes i pirinenques".

Finalment, el president del Partit Demòcrata a la Vegueria de Lleida, Joan Reñé, ha subratllat la disconformitat amb els pressupostos presentats per l'executiu espanyol pel que fa al dèficit en les inversions primordials de connexions amb el Pirineu i amb la costa. En aquest sentit, Reñé ha posat de manifest la "nul·la" inversió en el projecte del Corredor Mediterrani i ha tornat a reclamar la connexió de Lleida amb aquest eix ferroviari.