Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Pirineu acomiada la temporada de bolets més primerenca

El Pirineu acomiada la temporada de bolets més primerenca

La campanya va començar aviat i també finalitzarà abans de l'habitual, tret de les cotes baixes. La producció als boscos s'ha situat en 57 quilos per hectàrea, semblant a la mitjana dels darrers vint anys
Parada de bolets (ACN)
30/10/2015 13:40

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya dóna per pràcticament finalitzada la campanya de bolets al Pirineu, on va començar més aviat que mai i que també s'esgotarà abans del que és habitual. Així ho considera l'expert del CTF i doctor enginyer de forests, Juan Martínez de Aragón, que ha assegurat a l'ACN que la producció de bolets des del començament de la temporada fins ara se situa en els 57 quilos per hectàrea. Aquesta xifra coincideix amb la mitjana dels darrers 20 anys.

L'expert boletaire ha dit que enguany la temporada ha estat "atípica" perquè es va iniciar molt d'hora al Pirineu i Prepirineu i les màximes produccions es van registrar als mesos d'agost i setembre. Amb tot, Martínez de Aragón matisa que la campanya es pot allargar fins al desembre o gener a cotes més baixes, entre 400 i 700 metres; és a dir, al Prepirineu. Les espècies que es poden trobar en més abundància aquestes zones són llenegues, camagrocs, agulletes i fredolics. De fet, Martínez de Aragón recorda que "els boletaires aficionats poden trobar bolets en qualsevol moment de l'any".

La xifra de producció d'enguany, en tot cas, és molt inferior a la de l'any passat, que va batre rècords i es va situar en 217 quilos per hectàrea, en una temporada excepcional. Martínez de Aragón, però, ha matisat que s'ha d'esperar a finalitzar la campanya per parlar de xifres definitives i creu que es podria arribar als 70 quilos per hectàrea.

Pel que fa a la qualitat dels bolets, l'expert boletaire del CTFC ha explicat que al principi de temporada van sortir molts rovellons i de qualitat "molt bona". Dels mostrejos que fan des del Centre Tecnològic "només un 10 o 15% presentaven cucs". En aquests moments la qualitat dels bolets que fructifiquen es considera "bona", a excepció de les zones més afectades pel vent on es troben espècies més resseques.

L'escassetat de bolets també ha estat palpable en un dels espais de referència a tot Catalunya, el Mercat del Bolet de Cal Rosal, al Berguedà. Aquesta setmana, poques parades han decidit obrir portes i, de fet, més d'un dia tan sols hi havia una parada oberta de les nou que enguany s'hi ha instal·lat. Una boletaire aficionada que sovinteja el mercat, Maria Teresa Morón, ha explicat que enguany ha trobat menys quantitat de bolets que l'any passat i ha lamentat que els boscos "cada cop estan més plens de gent". Un altre boletaire, Alfred Solís, ha explicat que enguany ha trobat pocs rovellons, tot i que ha pogut fer una bona collita de llenegues.

Mostrar formulari de contacte