Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Pirineu concentra bona part de les zones amb millor cel nocturn de Catalunya

El Pirineu concentra bona part de les zones amb millor cel nocturn de Catalunya

L'estudi destaca la qualitat "excel·lent" del Montsec, que ha renovat el segell Starlight, i d'Aigüestortes, que aspira a obtenir-lo. Els Parcs Naturals del Cadí-Moixeró i de l'Alt Pirineu també són entre els indrets amb menys contaminació lumínica
Mapa de cels nocturns de Catalunya
02/02/2018 18:20

L'estudi d'avaluació de la qualitat del cel nocturn als Parcs Naturals de Catalunya, endegat per la Generalitat l'any 2012, ha conclòs que el Pirineu concentra bona part de les zones amb millor cel nocturn de Catalunya. Totes tenen el tret comú d'estar allunyades de grans aglomeracions urbanes. Entre aquestes zones hi ha els Parcs Naturals del Cadí-Moixeró i de l'Alt Pirineu. Sobre aquest fet, la Generalitat està estudiant "la possible creació d'una gran zona al nord-oest de Catalunya per preservar el medi natural nocturn i millorar l'hàbitat d'espècies nocturnes de determinats parcs".

Els resultats més destacats de la campanya d'avaluació de la qualitat del cel nocturn del 2017 indiquen que determinades ubicacions tenen una qualitat excel·lent, especialment el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i concretament els refugis d'Amitges i l'Estany Llong). Cal recordar que Aigüestortes té previst demanar enguany la certificació internacional Starlight, que reconeix els indrets amb millor cel nocturn del món i que ja posseeix el massís del Montsec, entre el Pallars Jussà i la Noguera.

Els Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, al Ripollès; el dels Ports, a les Terres de l'Ebre, i tota la franja del Pirineu i Prepirineu occidental presenten, en les zones naturals protegides, nivells de qualitat "excel·lents" de forma clara i mantinguda.

La Xarxa catalana de seguiment de la contaminació lumínica proporciona dades de l'estat del cel nocturn des de fa quatre anys, i s'hi afegeixen mesures puntuals per avaluar llocs d'especial interès. A l'Espai d'Interès Natural de l'Alta Garrotxa s'han trobat zones de qualitat majoritàriament molt bona. Al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser s'han trobat nivells d'alta qualitat a gairebé tot el territori protegit analitzat. Al Parc Natural de Montserrat, en canvi, la influència de la brillantor de les grans zones metropolitanes properes provoca que no es puguin assolir nivells de qualitat molt bons a cap indret de l'espai natural.

Mostrar formulari de contacte