Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Pirineu viu l'hivern més càlid dels darrers anys

El Pirineu viu l'hivern més càlid dels darrers anys

Segons el primer balanç de l'SMC, els darrers mesos han estat marcats per la inversió tèrmica i la manca de nevades abundants, tret de l'extrem nord
El Cadí, aquesta setmana
04/03/2016 13:55

L'hivern que és a punt de finalitzar haurà registrat temperatures entre 1,5 i 3 graus més altes de l'habitual tant al Pirineu com a Catalunya, segons el primer balanç que n'ha fet el Servei Meteorològic de Catalunya, que conclou que ha estat una estació càlida "sense excepció" arreu del país. Tot i això, en alguns nuclis poblats del Pirineu, com és el cas de la Seu, és on menys s'ha notat aquesta tendència a causa de la inversió tèrmica, que concentra el fred al fons de les valls quan hi ha cel serè.

En una primera anàlisi, l'hivern 2015-2016 ha estat el més càlid al Pirineu, el litoral i el prelitoral. Concretament, al Pirineu hi ha hagut "els valors més elevats des que es registren de manera contínua; és a dir, els darrers 18 anys". A més a més, a diferència d'hiverns anteriors, "no s'hi ha registrat cap nevada important i només a finals de febrer la neu es va deixar veure d'una manera més generalitzada, a cotes mitjanes i fins i tot baixes en comarques occidentals". La Cerdanya i el Ripollès són les comarques que més han notat la manca de neu i, en aquest cas, l'SMC afirma que han viscut un hivern "sec".

Fora del Pirineu, en alguns punts com el Barcelonès, l'Alt Penedès i l'Urgell els valors han arribat a ser 3,5 graus per damunt de la mitjana. A l'Alt Empordà, el Segrià, la Ribera d'Ebre i el Montsià la variació ha estat d'1,5 graus. Al gener, la situació meteorològica es va caracteritzar pel pas de diversos fronts d'origen atlàntic, tot i que la massa d'aire fred procedents d'altes latituds no va arribar a Catalunya, mentre que el febrer sempre ha estat càlid i marcat pels vents de l'oest. En algunes zones de Catalunya s'ha registrat 94 dies consecutius sense pluja, concretament entre el 4 de novembre i 5 de febrer, tot superant els 85 dies seguits registrats al 1928.