Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El ple de la Seu aprova un increment de 5 euros en la taxa de recollida d'escombraries

El ple de la Seu aprova un increment de 5 euros en la taxa de recollida d'escombraries

El rebut passa de 110 a 115 euros anuals. L'augment, que s'ha justificat per la pujada del cànon de la Generalitat, ha comptat amb el vot a favor de l'equip de govern (PDeCAT) i ERC, i el vot en contra de Compromís i la CUP
Contenidors d'escombraries
04/04/2017 13:25

El ple de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns la modificació d'algunes ordenances fiscals, entre les que destaca l'increment en 5 euros del rebut de la taxa de recollida d'escombraries. Les famílies passaran de pagar 110 euros a 115 euros anualment, el que suposa una pujada de 42 cèntims d'euros mensuals.

El tinent d'alcalde de Finances, Jesús Fierro, ha explicat que l'augment del 4,7 per cent es deu a l'increment del cànon que la Generalitat cobra als municipis per cada tona de la fracció resta que entra als abocadors, que passa de 19 euros per tona el 2016 a 47 euros el 2017. Tanmateix, Fierro destaca que el sistema s'encaminarà a beneficiar les famílies que més reciclen, per a la qual cosa es planteja una prova pilot amb 200 famílies per avaluar els criteris que se seguiran a l'hora de valorar l'esforç en el reciclatge. 

El principal grup de l'oposició, Compromís X La Seu, va votar en contra de l'increment en considerar que diverses despeses dutes a terme a través de la Mancomunitat, com ara la compra del nou local o dels nous contenidors, no eren necessàries. "Aquells diners van fer pujar el rebut i podrien haver servit ara per eixugar aquest tipus d'increment de preu", explica el portaveu del partit, Òscar Ordeig. El polític urgellenc indica que la puja s'allargarà fins al 2020 i demana una reflexió sobre el model de gestió de residus del futur, incidint en el darrer acord entre Catalunya i el Principat d'Andorra en aquest àmbit.

Pel que fa al posicionament d'ERC, el seu portaveu, Francesc Viaplana, va defensar el vot a favor en considerar que es tracta d'un canvi derivat del cànon establert per la Generalitat a través d'una directriu europea. En aquest cas, el grup republicà va considerar "il·lògic" oposar-se a una votació "feta per unanimitat a la Mancomunitat d'Escombraries".

La CUP, malgrat que considera que les modificacions presentades al ple són correctes, va votar en contra argumentant que el grup no està d'acord amb el sistema actual dels tributs, "que s'implanta de forma lineal i no progressiva". El regidor Pau Lozano remarca que cal un debat a fons en el que s'ha de plantejar que pagui més qui més té.

Altres ordenances

La modificació de les ordenances també han inclòs, entre d'altres, un canvi de preu en el lloguer de la Sala de Sant Domènec i la Sala de la Immaculada per a cerimònies civils (enterraments o casaments), que passa de 200 a 80 euros. Així mateix, es modifica la durada de l'activitat Esport Estiu, que fins ara era d'un mínim de 15 dies i ara podrà ser d'una setmana. Aquest canvi també s'inclou en els casals d'estiu.

Els vots del PDeCAT van ser a favor. Compromís va abstenir-se excepte en la durada dels casals i un canvi de redactat en els serveis d'aigua potable, als quals va donar suport, igual que ERC. La CUP va mantenir el vot contrari.