Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El ple de la Seu acorda recuperar les subvencions a clubs esportius

El ple de la Seu acorda recuperar les subvencions a clubs esportius

La proposta de Compromís rep el suport de CDC, ERC i la CUP amb la condició que s'estudiï les necessitats concretes de cada entitat. També s'ha aprovat, a proposta d'Esquerra, estudiar la viabilitat d'un circuit urbà d'esquí nòrdic
Pavelló Poliesportiu de la Seu
15/03/2016 10:45

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha acordat aquest dilluns recuperar durant aquesta legislatura les subvencions a clubs esportius de la ciutat. La moció, presentada per Compromís x La Seu, va rebre el suport de CDC, ERC i la CUP. Des de l'equip de govern van introduir al text una esmena segons la qual els ajuts aniran precedits d'un estudi, per part del Servei Municipal d'Esports, sobre les necessitats específiques de cada entitat per tal que la partida tingui un ús correcte.

El regidor d'Esports, Isidor Alberich, va expressar el suport a la recuperació de les subvencions atès que Convergència també l'havia inclòs en el programa electoral. Tanmateix, Alberich va rebutjar que es digués que la manca d'aquests ajuts posi en perill el futur dels equips amateurs, ja que en aquesta possibilitat hi entren d'altres factors. En aquest sentit, va recordar que l'únic equip que ha desaparegut darrerament, La Seu FC, ho ha fet per manca d'efectius i perquè molts jugadors urgellencs prefereixen jugar a la lliga andorrana de futbol. Alberich també va exposar que, en el context de crisi, quan es va explicar als clubs la retirada dels ajuts quasi tots van entrendre'n els motius, i que durant aquest temps el nombre d'equips esportius no ha disminuït sinó que ha augmentat. Finalment, el regidor va recordar que l'Ajuntament també ajuda els equips per altres mitjans, com són facilitar les instal·lacions municipals per a l'organització de torneigs, rebaixar el preu de serveis com les pistes de tennis i pàdel i tenir aquestes instal·lacions en perfectes condicions.

El portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, es va felicitar pel consens assolit i perquè es donarà resposta al desig dels clubs de tornar a disposar d'ajuts municipals. Ordeig va recordar que l'esport urgellenc ha de fer front a despeses molt importants, sobretot, per als desplaçaments, ja que la majoria de rivals solen ser de l'entorn de Lleida o Barcelona. Alhora, el regidor va apuntar que amb la crisi els clubs han perdut patrocinadors i col·laboradors, malgrat que continuen jugant un important paper en la vida social de la ciutat amb la promoció de l'esport.

Circuit d'esquí nòrdic

Encara en l'àmbit de l'esport, el ple també ha aprovat estudiar la viabilitat d'un circuit urbà innivat d'esquí nòrdic a la Seu. La moció, presentada per ERC a instàncies dels fondistes locals, va rebre el suport de CDC, mentre que Compromís es va abstenir i la CUP hi va votar en contra.

Sobre aquest punt, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, es va mostrar d'acord a estudiar la proposta, tot i que va advertir que disposar d'un circuit innivat, encara que sigui petit, pot suposar una despesa inassumible perquè "no és fàcil ni barat", per motius com ara la inestabilitat meteorològica, l'adquisició de canons i d'una màquina trepitjaneu i el manteniment de la neu. Batalla va posar com a exemple que actualment s'està estudiant introduir la neu artificial a les estacions associades a Tot Nòrdic i que, per a cada complex, el cost oscil·la entre els 300.000 i els 600.000 euros, als quals s'hi han d'afegir 30.000 euros anuals d'explotació.

Des de Compromís, Miguel Perruca va valorar la idea però va recordar que la neu artificial només se sol aplicar quan hi ha un rendiment econòmic garantit, i aquest és el cas de les estacions d'esquí alpí. Perruca també va recordar que, malgrat la inversió tèrmica, a la Seu és habitual que als migdies d'hivern se superi els zero graus i creu que només seria factible uns quants dies l'any. Compromís considera que, si tira endavant, s'hauria de garantir que no suposa cap gran despesa extraordinària per a l'Ajuntament ni per al Parc del Segre.

Per la CUP, Pau Lozano va adduir que el projecte va en contra de l'actual tendència al canvi climàtic, en què es redueixen les nevades, pugen les temperatures i cal reduir el consum d'energia i buscar el mínim impacte en el medi. Lozano advoca perquè aquests recursos es destinin a potenciar les estacions de nòrdic més properes, que de retruc també contribueixen a la promoció de la Seu.

El portaveu d'ERC, Francesc Viaplana, va rebutjar que la idea hagi de tenir un cost excessiu i en va defensar la viabilitat. Viaplana va aconsellar als altres grups que escoltin els representants locals de l'esquí nòrdic, incloent fondistes i exfondistes d'elit de la Seu, que són els qui han impulsat la petició. El regidor republicà va subratllar que la infraestructura necessària per fer aquest circuit és teòricament assequible, que amb un canó de neu podria ser suficient i que no cal adquirir equipaments més propis d'una estació d'esquí per fer-ho realitat. En aquest sentit, va apuntar que aquesta opció ja està consolidada en moltes poblacions dels Alps francesos i italians, ubicades al fons de les valls, i que podria esdevenir un nou atractiu turístic per a la Seu, a més a més de potenciar la pràctica d'un dels esports en què la ciutat ha tingut i té més competidors internacionals.