Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El ple de la Seu aprova impulsar una xarxa de wi-fi a l'espai públic

El ple de la Seu aprova impulsar una xarxa de wi-fi a l'espai públic

La moció d'ERC va rebre, amb transaccions, el suport de Compromís i la CUP. L'equip de govern apunta que la legislació estatal actual dificulta la posada en marxa del servei
Carrer Major de la Seu
16/11/2018 12:50

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns una moció en què es proposa instal·lar una xarxa per disposar de connexió a internet sense fils (wi-fi) en espais públics de la Seu i Castellciutat. La proposta presentada, per ERC, va tirar endavant amb 9 vots a favor i 7 en contra, després que s'hi van sumar Compromís X La Seu -que hi va afegir una transacció- i la CUP.

En l'exposició de motius, ERC va argumentar que "en el model de societat actual, l’accés a la informació i al coneixement ha de ser un dret bàsic, fonamental i garantit de la ciutadania" i que "amb la ubicació d’aquests espai, es contribueix a la democratització de l’accés a l’entorn 2.0 i a la participació digital". El portaveu republicà, Francesc Viaplana, hi va afegir que disposar de wi-fi al carrer també pot esdevenir "un atractiu turístic i comercial" i va posar com a exemple la marca La Seu Medieval, que permet la identificació de diversos espais històrics del nostre municipi a través de codis QR.

L'equip de govern (PDeCAT) va votar en contra de la moció. El regidor de Tecnologies, Isidor Alberich, ho va justificar tot assegurant que la legislació estatal actual és molt restrictiva amb aquest tipus de xarxes i que, encara que es fes amb un conveni amb un operador privat, l'Ajuntament s'hauria de constituir com a operador de telecomunicacions. A més a més, va recordar que la potència permesa pel govern espanyol per a aquest tipus de xarxes al carrer "és molt limitada", i que si se superés aquest límit el consistori "incorreria en una il·legalitat". També va detallar que el sistema implica "la instal·lació de diverses antenes per la ciutat, amb el corresponent impacte visual".

A tot plegat, el regidor hi va afegir que els terminis proposats per ERC "són molt curts", per la qual cosa veu la moció poc factible. Isidor Alberich, d'altra banda, va informar del fet que l'Ajuntament de la Seu està pendent de rebre una subvenció d'un projecte de la Unió Europea anomenat 'Wi-Fi4EU', que segons l'equip de govern faria el projecte viable.

Pel grup de Compromís, Joan Barrera va mostrar-se a favor de la moció i en va valorar que "té un objectiu positiu: facilitar l’accés lliure a internet". Tot i això, Barrera, va coincidir amb l'equip de govern a dir que "el termini proposat és molt just" i que, com a mínim, hi hauria d'haver temps per fer-ne l'informe jurídic per part de la intervenció de l'Ajuntament. Per això, va proposar deixar el termini obert per dur-lo a terme al llarg del 2019. Una modificació que ERC va acceptar.