Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El ple de la Seu aprova parcialment la moció de suport als veïns citats a declarar pel 21-F

El ple de la Seu aprova parcialment la moció de suport als veïns citats a declarar pel 21-F

El consistori exigeix l'arxivament del cas i ofereix col·laboració als encausats, però rebutja la proposta de la CUP de "denunciar el paper dels Mossos d'Esquadra i el Departament d'Interior"
Concentració a la Seu contra les citacions judicials a activistes de la vaga general del 21-F
09/04/2019 11:25

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat parcialment una moció, presentada per la CUP, per mostrar el suport als set veïns i veïnes de la ciutat que han estat citats a declarar als jutjats urgellencs amb relació a la seva participació en les mobilitzacions de la vaga general del 21 de febrer passat, que van incloure una asseguda al peu de la carretera N-260.

La corporació municipal va aprovar els punts 1, 2, i 3 de la moció, que proposen que l'Ajuntament se solidaritzi amb els encausats, com també exigir "l'arxivament de la causa" i "la fi de la repressió política" que pateix actualment Catalunya. Aquests punts van tirar endavant amb 11 vots a favor (de PDeCAT, ERC i CUP) i 5 abstencions (Compromís). També es va aprovar el punt 6, en què s'acorda "oferir el suport de l’Ajuntament a les encausades i al grup de suport pel que fa a espais i infraestructures municipals per ajudar-les a fer caixa de solidaritat"; en aquest cas, amb 6 vots favorables (de la CUP i Compromís) i 10 abstencions (PDeCAT i ERC).

En canvi, el ple va desestimar els punts 4 i 5, en què la CUP proposava "denunciar el paper del cos dels Mossos d’Esquadra i del Departament d’Interior en la persecució de veïns i veïnes que exercien el seu dret a manifestació i vaga; defensar el dret a Vaga i Manifestació, i instar al Departament d’Interior a finalitzar amb la criminalització i la repressió contra el moviment popular de la Seu". En aquests punts hi va haver 15 vots en contra (PDeCAT, ERC i CXLS) i només un a favor, de la CUP.

En nom de l'equip de govern, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, va expressar que lamenten el fet que s'hagi citat a declarar veïns de la ciutat per exercir el dret de vaga i creu que aquesta actuació des de l'àmbit policial i judicial "no correspon amb el que hauria de ser". Tot i això, Batalla rebutja que es vulgui "criminalitzar el cos de Mossos d'Esquadra" perquè considera que "és un cos democràtic" i a la moció hi ha "algunes afirmacions que no podem compartir". Batalla hi va afegir que s'abstenen en el punt 6 perquè la cessió d'espais ha de ser decidida per la Junta de Govern.

El portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, va defensar que "cal garantir el dret de vaga i manifestació" i que "si hi ha hagut alguna mala praxis s'ha d'investigar", però creu que "alguns punts del redactat presentat no ajuden a trobar el consens". Ordeig, concretament, rebutja "que es vulgui fer una criminalització dels Mossos d'Esquadra", que creu que "tenen alguns millorables, com qualsevol servei públic, però és una bona policia". Finalment, CXLS conclou que "tan important com garantir el dret de manifestació també ho és el dret a la mobilitat de les persones, i és normal que hi hagi un tall de carretera però s'ha de determinar el moment a partir del qual s'ha de tornar a garantir la mobilitat".

Per ERC, Francesc Viaplana va mostrar la preocupació "per les repercussions que el procediment judicial pot causar als encausats i encausades i a les seves famílies" i va recordar que "els fets del 21-F es van produir en un context de vaga general i les actuacions dels manifestants van ser en tot moment pacífiques". Viaplana va agrair a la CUP que acceptés una transacció al punt 2. Tanmateix, tot i esmentar "errades de procediment" de la policia perquè els manifestants no van ser identificats, el portaveu republicà va descartar recolzar els punts 4 i 5 perquè ERC "no creu que els Mossos tinguin per objectiu ni atacar el dret de vaga ni perseguir el moviment popular de la Seu".

Des de la CUP, Pau Lozano va "agrair que s'aprovin els punts de suport a les veïnes encausades", però va lamentar que no tiressin endavant els punts que denuncien l'actuació dels Mossos d'Esquadra i del Departament d'Interior. Lozano considera que actualment "és evidentment provat que hi ha una cacera de bruixes, una persecució política en base a fitxers polítics, perquè a la seguda hi havia 200 persones que van anar desallotjant una a una i només han citat a set persones que ells han cregut que tocava com a caps de turc i que coneixen com a representants polítics". El regidor conclou que "això evidentment és persecució política, i s'ha de denunciar i posar sobre la taula, tant si ve dels Mossos com de la Guàrdia Civil o de la Policia Nacional o de qui sigui". Lozano, finalment, creu que és "hipòcrita" solidaritzar-se amb els encausats però no voler aprofundir en denunciar l'origen de les citacions ni en qui les ha impulsat.