Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El ple de la Seu aprova una moció per revertir la dimissió de dotze voluntaris del Banc d'Aliments

El ple de la Seu aprova una moció per revertir la dimissió de dotze voluntaris del Banc d'Aliments

L'oposició (Compromís, ERC i la CUP) afirma que s'ha fet una mala gestió del servei des de l'Ajuntament. L'equip de govern (Convergència) lamenta l'ús polític "d'un tema social molt sensible"
Banc dels Aliments
15/11/2016 13:50

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat una moció presentada per Compromís X La Seu, ERC i la CUP, per iniciar un procés de gestió del Banc d'Aliments "que pugui revertir la renúncia de dotze voluntaris del projecte Aliments per la Solidaritat". El text va ser rebutjat per l'equip de govern (Convergència) perquè assegura que s'ha fet un ús polític "d'un tema social molt sensible".

Els voluntaris van deixar el servei en considerar que les dues administracions públiques implicades en el suport administratiu, logístic i econòmic del projecte, l’Ajuntament de La Seu d’Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, a través del Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell (CAPAU), no els oferien l'ajut i les millores requerides. És per aquest motiu que van escriure una carta, que van fer arribar a l'oposició i a l'equip de govern, i que va derivar finalment en el debat en el ple urgellenc, "per trobar una solució factible i urgent al problema".

L'acord aprovat pel plenari de l'ajuntament, amb 10 vots a favor i 7 en contra, lamenta "la situació insostenible a què s’ha arribat a causa de la mala gestió de l’equip de govern", a la que s'atribueix la dimissió dels voluntaris d’Aliments per la Solidaritat. El text exigeix que es busquin i assumeixin les responsabilitats polítiques que se’n derivin "per tal que aquesta situació es reverteixi i no es torni a repetir". Així mateix, la proposta insta a reformular el projecte, juntament amb voluntaris i entitats, per tal de millorar Aliments per la Solidaritat,  mantenint el model de col·laboració, i dotant la iniciativa de pressupost i d'una eina de gestió, "tal i com demanen els voluntaris".

La moció indica que cal consensuar amb tots els actors un projecte d’obres que reuneixi les condicions necessàries de superfície, de serveis (sanitaris, sala d’espera, zona de selecció i manipulació dels aliments), d’equipaments (conservació en fred), de transport i d’emmagatzematge al nou local previst per al Banc dels Aliments, a l'antic espai de Mavisa, i adjudicar-lo abans d’un mes. Finalment, el recull la iniciativa de sol·licitar una reunió urgent amb els voluntaris per comunicar els acords, "amb una disculpa per part de l’ajuntament de La Seu d’Urgell". El resultat de la votació es comunicarà al CAPAU, la Seu Solidària, Creu Roja i Càritas, que integren el projecte Aliments per la Solidaritat.

Resposta de l'equip de govern

La tinent d'alcalde d'Atenció a les Persones, Anna Vives, va reiterar durant el debat sobre el Banc dels Aliments que l'equip de govern hi ha donat sempre ple suport. "La nostra voluntat és reconduir la situació i aconseguir que el projecte, que és molt necessari, continuï endavant", va remarcar, agraint també la implicació de les persones que hi treballen de forma desinteressada. En la seva argumentació, Vives va tornar a atribuir la polèmica de la renúncia dels voluntaris a "una manipulació política d'un projecte solidari d'alta sensibilitat social" i va voler deixar clar que algun dels arguments expressats per l'oposició com a incompliments de l'equip de govern "no estan contrastats i no són certs".

El servei va funcionar ahir dilluns amb normalitat i continua endavant la preparació del Gran Recapte el darrer cap de setmana d'aquest mes de novembre. La responsable de l'àrea dels Serveis Socials espera que el nou local, per al qual estan pressupostats 60.000 euros, es pugui tenir enllestit abans que acabi l'any.

Posicionament de l'oposició

Durant les intervencions dels grups municipals, el portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, va voler deixar clar que "no s'entenen les acusacions vers els voluntaris pel que fa a les raons per les quals han presentat la seva renúncia". Ordeig va reclamar "diàleg, humilitat i solucions" per reconduir la situació i va advocar per millorar el servei i el seu funcionament "sense menystenir les persones que s'hi dediquen de forma desinteressada".

Per la seva banda, el regidor d'ERC David Munt va lamentar la manca de comunicació entre els voluntaris i l'equip de govern, "que ha portat a la politització de la qüestió". Munt indica que la crisi del servei no s'hauria produït si s'hagués donat prioritat a les obres del nou local del Banc dels Aliments. El grup republicà va instar a l'entesa o a la reformulació del sistema de voluntariat, i va demanar que es deixi al marge del problema els treballadors del CAPAU involucrats en el projecte.

Pau Lozano, de la CUP, va fer una agraïment als voluntaris i va recordar l'evolució de les peticions formulades per a la millora del servei. "Les demandes eren clares i caldria haver-les atès, tenint en compte les condicions en què es treballava", va indicar. Lozano va referir-se a d'altres models municipals de suport al Banc d'Aliments i va concloure que "a la Seu no és un projecte prioritari, malgrat l'eficàcia i els baixos costos que suposa per a l'Ajuntament".