Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El ple de la Seu debat la preservació de drets bàsics en el marc de l'estat d'alarma

El ple de la Seu debat la preservació de drets bàsics en el marc de l'estat d'alarma

Compromís demana que es vetlli pels drets de malalts i dones i per la salut, l'alimentació i l'educació en el context actual. L'equip de govern recorda que les decisions de funcionament intern de l'Hospital es prenen amb criteris estrictament tècnics, i que es garanteix la distribució d'aliments i el seguiment del curs escolar

Primer ple telemàtic de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell
Primer ple telemàtic de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell
16/04/2020 11:50

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell celebrat aquest dimarts -el primer que es feia per via telemàtica- ha debatut la preservació de drets bàsics en el marc de l'estat d'alarma decretat ara fa un mes pel govern espanyol a causa de la propagació del coronavirus. En l'apartat de precs i preguntes, el grup municipal de Compromís per La Seu va demanar a l’equip de govern que vetlli perquè "es compleixin certs drets que, en aquests moments de crisi sanitària, han quedat relegats a un segon terme".

En l’àmbit de la salut, la regidora de Compromís Carlota Valls va exposar "la necessitat de revisar els protocols pel que fa al compliment dels drets de les persones malaltes i de les dones en el moment del part". Valls assegura que "en aquests moments de crisi sanitària, els dirigents de la majoria de països, han situat el dret a la salut comunitària per damunt d’altres drets individuals" i creu que pel que fa a l'Hospital de la Seu, on ara mateix hi un nombre reduït de pacients ingressats per COVID-19, "és difícil d’entendre que aquestes persones malaltes no puguin ser visitades per almenys un familiar, evidentment amb les mesures de protecció adients". La regidora de Compromís també veu "difícil d’entendre que els familiars no puguin rebre una trucada diària per saber l’estat del pacient" i assegura que tenen "constància que està passant".

Pel que fa als parts, des del primer grup de l'oposició troben "incomprensible que s'impedeixi venir acompanyades" a les dones que van de part. I demanen a l’equip de govern que "fent ús de la seva autoritat al Patronat de la Fundació Sant Hospital, del qual l’alcalde Jordi Fàbrega n’és el president, revisi els protocols perquè es puguin continuar garantint, dins el possible, els drets de les persones malaltes i el drets de les dones en el moment del part". Aquesta reclamació també l'havia fet abans del ple el col·lectiu Endavant Alt Urgell, vinculat a la CUP.

Pel que fa a l'àrea d'Atenció a les Persones, Carlota Valls va dir que "en reiterades ocasions al llarg d’aquest mes de confinament" han demanat a la regidora Marian Lamolla que es vetlli "perquè cap família ni persona pateixi de manca d’aliments" i que per això han proposat "una sèrie de mesures concretes", si bé des de l'equip de govern defensen que aquest problema no existeix i que s'està atenent tots els casos. Valls es referia al comunicat publicat per Càritas d’Urgell, "estreta col·laboradora del CAPAU", en què asseguren que han detectat "nombrosos nuclis familiars que passen per una situació d’emergència temporal i que, per aquest motiu, inicia una campanya de mecenatge per repartir targetes per comprar aliments". Des de Compromís creiem que el dret a l’alimentació s’ha de garantir des de l’administració i demanem a l’equip de govern que expliqui per què aquest nombre tan elevat de famílies necessiten l’ajuda d’una ONG per alimentar-se.

Finalment, pel que fa a l'educació i tot coincidint amb l'inici telemàtic del tercer trimestre, Carlota Valls va dir que "aquesta manera de treballar nova per a tots està produint molta angoixa entre les famílies" i que, a nivell general, "entitats que treballen per la infància, ja siguin internacionals com la UNESCO i Save the Children o nacionals com Plataforma por la Infancia, alerten de les desigualtats educatives que això provocarà" perquè "en famílies amb ingressos inferiors a 900 € al mes, el 42 % de les llars no tenen ordinador i el 22 % no tenen accés a la xarxa". També indicaven que hi ha casos en què l'ordinador de casa l'han de compartir pares i fills "augmentant considerablement l’estrès en les famílies" i que "aquesta situació s’agreuja en nuclis rurals on la connexió és inexistent o precària".

Garantir la seguretat a l'Hospital

Des de l'equip de govern, l'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, va respondre aquest prec tot recordant que, pel que fa a l'Hospital, aquesta setmana mateix ja s'ha començat a revisar el protocol pel que fa a qüestions com ara l'acompanyament a dones que van de part o a persones ingressades. Tot i això, Fàbrega va recordar que en la situació actual la prioritat absoluta ha de ser vetllar per la seguretat dels professionals sanitaris i dels pacients, i que per tant les decisions que es prenguin seran "purament tècniques".

El també president de la Fundació Sant Hospital hi afegeix que "cal valorar les dues coses", la seguretat i el factor humà, però subratlla que actualment "hi ha un gran nombre de professionals sanitaris afectats per coronavirus" i que la societat ha de demostrar que realment els vol protegir, per la qual cosa "cal vetllar per ells" i respectar les mesures de seguretat que s'estableixin a dins dels centres mèdics.

Pel que fa a l'atenció a persones o famílies en situació vulnerable, i al comunicat publicat per Càritas, Jordi Fàbrega va especificar que "aquestes 124 famílies" a les quals fa referència l'entitat del Bisbat d'Urgell "són exactament les mateixes a qui s’ha donat ajuda al banc d’aliments de la Seu" i, per tant, entén que "estaven parlant de la col·laboració amb el banc d’aliments". Per això, en resposta a Compromís, Fàbrega nega que hi hagi casos desatesos a la ciutat.

Finalment, quant a l'educació, el batlle urgellenc recorda que l'Ajuntament ja es va avançar a les mesures endegades ara per les administracions superiors i que la setmana passada ja disposava de la relació d'alumnes de la ciutat -uns 50- que necessiten que se'ls habiliti un ordinador o bé una connexió a internet a casa seva per poder seguir el tercer trimestre. Per fer-ho possible, el consistori ha comptat amb la col·laboració de les empreses locals Alt Urgell Fibra i Cadí Telecom. Sobre aquest punt, Jordi Fàbrega va explicar que el Departament d'Educació no havia dit fins aquest dimarts mateix com garantiria aquest accés a les classes virtuals a tot l'alumnat. La conselleria ha concretat als ajuntaments que ho farà mitjançant un acord amb la companyia Telefónica "perquè a tots els cursos avaluables se’ls doni connexió telefònica".

Amb relació a aquest darrer punt, la regidora d'Educació, Núria Tomàs, hi ha afegit que prèviament s'ha fet una anàlisi de quins alumnes necessiten que se'ls faciliti mitjans telemàtics per seguir el curs i que des del Departament d'Educació s'ha prioritzat els alumnes de 6è de primària, 4t d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius, "perquè són els cursos en què hi ha canvi de cicle o en què s'atorga un diploma". Els alumnes d'aquest cursos estan coberts per la conselleria.

Al llarg d'aquesta setmana, tècnics de Telefónica van a buscar ordinadors als centres educatius on estudien els alumnes i els instal·len a aquells domicilis on sigui necessari, juntament amb un mòdem d'internet. La connexió s'ha de fer entre les 9 del matí i les 2 de la tarda. De la seva part, l'Ajuntament assumeix els casos d'alumnes d'entre 1r i 5è de primària i de 1r a 3r d'ESO que no disposin d'aquests dispositius o connexions. El consistori treballa per detectar cada necessitat concreta i habilitar el servei, mitjançant tarifes reduïdes facilitades per les dues operadores locals de la Seu. Tomàs ha agraït la col·laboració rebuda també per part dels directors i directores dels centres educatius de la ciutat.

Mostrar formulari de contacte