Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El ple de la Seu debatrà la gestió de la Unitat d'Escolarització Compartida

El ple de la Seu debatrà la gestió de la Unitat d'Escolarització Compartida

Compromís i la CUP presenten una moció que en demana la remunicipalització, d'acord amb la Plataforma creada amb aquest objectiu. En dos altres textos, l'equip de govern proposa instar ASPID a complir el conveni, i ERC posa l'accent en la necessitat de garantir que es presti un bon servei
Reunió de presentació de la plataforma per remunicipalitzar la UEC de la Seu
20/12/2018 12:05

El ple ordinari de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, previst per aquest divendres al vespre, posarà a debat la gestió de la Unitat d'Escolarització Compartida de la ciutat mitjançant tres mocions diferents que han presentat els grups municipals. Així ho ha confirmat la nova Plataforma que demana la remunicipalització d'aquest servei públic, que actualment gestiona des de Lleida l'associació ASPID. El grup es va presentar aquest dimecres amb una reunió al Centre Cívic El Passeig, que va congregar usuaris, treballadors, extreballadors, docents i representants polítics.

El portaveu de la plataforma va explicar que la problemàtica principal que veuen en l'actual UEC és que "és un servei que el Departament d'Ensenyament ha externalitzat i que les empreses que se l'adjudiquen l'acaben precaritzant, amb la infradotació de personal i amb la retallada en material i en recursos". En el mateix sentit, conclou que retornar la gestió a mans municipals "és la manera que els recursos vagin realment a on han d'anar destinats, que és als alumnes que ho necessiten".

La plataforma ha detallat que actualment la UEC dóna servei a 9 alumnes, però que hi ha demanda de més places per part dels instituts de la ciutat. Per això, demanen que s'augmenti l'oferta i es potenciï aquest recurs de cara a assegurar que aquests alumnes amb situacions conflictives es pugui reincorporar a les aules amb plena normalitat. Alhora, el grup ha posat com a model ciutats que ja tenen el servei sota gestió municipal, entre els quals hi ha Puigcerdà, Berga, Granollers i Vilafranca del Penedès.

El col·lectiu hi ha afegit que aquests dies han parlat amb els quatre grups municipals. D'aquests, Compromís X La Seu i la CUP presentaran una moció en què recullen íntegrament les peticions de la plataforma. El seu portaveu ha valorat positivament la presentació d'aquest text, que proposa la rescissió del contracte amb ASPID, perquè creu que "s'ha vulnerat els mínims requerits al contracte, amb una sèrie d'irregularitats que han posat en risc els usuaris".

Des del grup de Compromís consideren demostrat que ASPID ha comès incompliments en el contracte de gestió. El seu portaveu, Joan Barrera, ha expressat el ple suport a la petició presentada i creu que "la qualitat del servei no és la que hauria de ser", per la qual cosa defensen que torni a l'Ajuntament. Un procés que, segons Barrera, passa per instar Ensenyament a resoldre el contracte actual i que posteriorment el consistori es posi a disposició del Departament per assumir aquesta competència.

De la seva part, el portaveu de la CUP, Pau Lozano, ha explicat que ja fa temps que estan en contacte amb els treballadors de la UEC i han pogut constatar la situació de precarització. Lozano assegura que fins i tot hi pot haver hagut casos de presumpte bullying. Alhora, la CUP conclou que ASPID, tot i ser una associació sense ànim de lucre, actua com una empresa. Per tot plegat, també demana revertir la gestió cap a l'Ajuntament.

De la seva part, l'equip de govern ha presentat una altra moció en la qual planteja sol·licitar al Departament d'Ensenyament obligui ASPID a complir amb els terminis previstos i, en cas que reiteri en l'incompliment, municipalitzar el servei de manera automàtica. El text proposat pel PDeCAT recorda la normativa existent al respecte i també confirma que per la informació de què disposa l'Ajuntament s'ha produït una situació de "precarització" del servei. A més a més, defensen que no consideren adient que les tasques de coordinació es facin des de Lleida, i lamenten que ASPID hagi instal·lat una oficina pròpia d'orientació laboral dins del mateix local urgellenc. L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, considera justificat instar Ensenyament a "establir mecanismes de control necessaris per tal de vetllar pel compliment dels acords".

Finalment, en un tercer text, ERC advoca per "instar el Departament a establir els mecanismes de control necessaris per tal de vetllar pel compliment dels acords signats en el contracte subjecte amb ASPID", que és vigent des del 2016 i expira l'any 2020. La formació republicana, segons ha explicat el seu portaveu Francesc Viaplana, també planteja "instar Ensenyament que, en cas que segueixi l'incompliment reiterat dels compromisos signats, es dugui a terme la resolució del contracte". En aquest sentit, Viaplana matisa que, en cas que es retiri la concessió actual, caldrà convocar un nou concurs, i creu que cal posar l'accent en la necessitat que el servei funcioni correctament. En tot cas, la moció demana igualment "que l’ajuntament de la Seu d’Urgell garanteixi la continuïtat de la UEC a la Seu d’Urgell, si cal, amb la municipalització del servei".

Pel que fa al posicionament dels grups, la plataforma confia que s'arribi a la una solució, tot i que creuen que descartar la remunicipalització seria "un error" perquè "a qui cal donar una segona oportunitat és als infants, no a l'empresa".