Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'oposició de la Seu presenta una moció al ple sobre el Banc dels Aliments arran de la renúncia de dotze voluntaris

L'oposició de la Seu presenta una moció al ple sobre el Banc dels Aliments arran de la renúncia de dotze voluntaris

Compromís, ERC i la CUP expressen la preocupació per les condicions del servei. L'equip de govern (Convergència) assegura que el nou local estarà enllestit abans que acabi l'any i atribueix la polèmica a la manipulació política
Banc dels Aliments
11/11/2016 18:20

L’oposició de la Seu d'Urgell (Compromís X La Seu, ERC i la CUP) ha presentat una moció sobre el Banc dels Aliments que serà plantejada en el ple municipal de dilluns vinent. El debat es promou després que dotze voluntaris han deixat el servei perquè consideren que hi ha mancances que afecten negativament els usuaris i les persones que hi treballen de forma desinteressada.

En aquest sentit, els grups municipals reclamen "la reformulació del projecte solidari per millorar el sistema de gestió, sempre amb la col·laboració entre les diferents entitats socials i voluntaris, i que políticament s'actuï per tal que aquesta situació no es torni a repetir". El text també exigeix que les obres de l’antic local de MAVISA, que ha d'acollir les noves instal·lacions del Banc dels Aliments, s’adjudiquin abans d’un mes.

La moció ressalta que el projecte Aliments per la Solidaritat és "vital" per a la Seu d’Urgell i l’Alt Urgell ja que proporciona aliments bàsics a una mitjana de 140 famílies, "essent una peça fonamental per a gairebé 400 persones que s'atenen derivades pels Serveis Socials a través del Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell (CAPAU)". El volum de població que fa ús del servei representa actualment un 1,86% del total de la població de l’Alt Urgell.

Canvis en el servei

L'oposició recull que els voluntaris d’Aliments per la Solidaritat van adreçar al CAPAU ara fa tot just un any tres consideracions sobre l'activitat solidària. En primer lloc, es va fer arribar la necessitat d’un nou local amb les condicions adients de superfície, serveis (sanitaris, sala d’espera, zona de selecció i manipulació dels aliments), equipaments (conservació en fred), transport i emmagatzematge. D'altra banda, es va plantejar la demanda d'un pressupost anual per a la totalitat de les despeses del funcionament del projecte i un instrument informàtic de gestió, tant d’aliments com d’usuaris.

Compromís, ERC i la CUP lamenten que "un any després de la reunió amb l’Ajuntament, el projecte Aliments per la Solidaritat es troba repartit entre dos locals, un de distribució absolutament saturat, ineficaç i deficient, i un d’emmagatzematge sense adaptar, amb els accessos i estàncies interiors no pensades per al transport de palets, fet al qual s'afegeix el mal estat general de l’edifici, que no té subministrament elèctric, ni aigua corrent, ni serveis sanitaris, obligant a desplaçar-se als voluntaris al supermercat del costat". I s'afegeix: "Ambdós espais es troben separats per gairebé un quilòmetre, distància que cal recórrer setmanalment amb tones d’aliments des del punt d’emmagatzematge al punt de distribució".

Els grups assenyalen que "és incomprensible que amb l’augment de persones que utilitzen el servei provocat pel període de crisi en què estem immersos no s’hagi produït cap avanç en aquesta situació".

Partida pressupostària per al nou local

En relació amb la moció, la tinent d'alcalde d'Atenció a les Persones, Anna Vives, ha assegurat que l'Ajuntament de la Seu d'Urgell dóna ple suport al Banc dels Aliments i que ja disposa del projecte del nou local redactat. "És a punt la licitació de les obres d'adequació del magatzem", ha reblat. Vives ha recordat que el consistori disposa d'una partida de 60.000 euros per a la intervenció i ha lamentat que els tempos no siguin tan ràpids com es voldria. "Abans d'acabar l'any ja disposarem del nou espai, un tema en el qual no hem deixat de treballar, fins i tot amb visites amb les entitats i voluntaris per adaptar el lloc a les necessitats reals dels que l'utilitzaran", ha assegurat.

Vives no ha dubtat a atribuir la polèmica de la renúncia dels voluntaris a "una manipulació política d'un projecte solidari d'alta sensibilitat social". A més a més, la responsable de l'àrea d'Atenció a les Persones ha volgut deixar clar que algun dels arguments expressats per l'oposició com a incompliments de l'equip de govern "no estan contrastats i no són certs".

Vives ha recordat que les actes de les reunions estableixen que es va descartar un pressupost propi per al Banc dels Aliments en estar involucrades en la iniciativa entitats del tercer sector i l'administració. "Finalment es va acordar que totes les entitats aportarien els diners en funció de les necessitats", manifesta. Pel que fa a l'eina de gestió informàtica, l'equip de govern va deixar de costat la proposta perquè el cost d'un programa de gestió és de 6.000 euros "i es va decidir invertir aquests diners en menjar i continuar utilitzant una plantilla d'Excel, molt més econòmica".