Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El ple de la Seu descarta modificar la normativa del Síndic Municipal de Greuges

El ple de la Seu descarta modificar la normativa del Síndic Municipal de Greuges

La proposta, presentada per Compromís, tenia com a objectiu prorrogar durant 5 anys la continuïtat d'Àngel Rúbio en el càrrec. L'actual defensor del ciutadà finalitza el seu mandat el pròxim 14 de gener
El síndic va ser present al plenari (13/11/2017)
15/11/2017 13:55

El ple de la Seu ha descartat aquest dilluns una proposta d'acord presentada pel grup de Compromís per modificar l'ordenança municipal que regula el funcionament del Síndic Municipal de Greuges. L'objectiu de la moció era que l'actual defensor del ciutadà, Àngel Rúbio, pogués seguir en el càrrec durant un mandat més, ja que la normativa vigent estableix la limitació a un màxim de deu anys. El text el va votar en contra l'equip de govern (PDeCAT) i ERC, mentre que la CUP va posicionar-se a favor, excepte en el punt en què s'estableix la pròrroga d'ocupació de la sindicatura. Cal puntualitzar que la regidora Sílvia Iscla (PDeCAT) va abstenir-se.

En el plenari, els grups municipals van coincidir en destacar la dedicació d'Àngel Rúbio a la sindicatura i el van felicitar per la feina feta. L'escull en el debat, però, va ser la conveniència o no de modificar els terminis de mandat.

Pel que fa al tinent d'alcalde d'Urbanisme i Hisenda (PDeCAT), Jesús Fierro, va expressar el convenciment que "deu anys són un temps suficient per desenvolupar el càrrec". D'altra banda, com a membre de l'equip de govern va lamentar que Compromís plantegés una qüestió sobre normativa al ple i no a la junta de portaveus o a la reunió de grups municipals. "Aquesta opció, tot i que legítima, instrumentalitza la figura del síndic i es dificulta el consens que sempre s'ha buscat a l'hora de parlar de noms per a càrrecs", lamentava Fierro.

El regidor d'ERC Xavi Munt també va assegurar que Compromís no havia triat "la millor fórmula" per dialogar, ja que fer-ho en una sessió plenària condiciona els regidors i la mateixa persona sobre la qual es debat. Tanmateix, es va mostrar obert a reformar l'ordenança "en els espais habituals". Finalment, Munt va voler deixar palès que el seu grup aposta per la renovació de càrrecs en tots els àmbits "per aconseguir una millor qualitat democràtica", malgrat que "si el lloc queda vacant en una convocatòria pública, es pot plantejar la continuïtat del síndic actual". ERC qualifica la figura del defensor del ciutadà d'"indispensable" per mediar entre l'Ajuntament i la ciutadania.

Per la seva banda, Pau Lozano, regidor de la CUP, es va posicionar a favor de la moció, remarcant "el reconeixement a la feina del síndic, que a vegades ha hagut de treballar en condicions molt difícils". Tot i així, Lozano es va desmarcar de la pròrroga directa del càrrec d'Àngel Rúbio i va apostar per una convocatòria pública, deixant la porta oberta a l'actual defensor si no hi ha relleu. "Els mandats han de ser els que són; és una màxima que ens apliquem a nosaltres mateixos", va explicar.

En resposta a la resta dels grups municipals, Òscar Ordeig, portaveu de Compromís, va justificar la presentació de la proposta al plenari "perquè és un lloc de debat on es pot parlar de tot". Ordeig va replicar que l'equip de govern "fa temps que no pacta temes importants amb nosaltres i això fa les sessions plenàries siguin una opció vàlida". El portaveu de Compromís va tancar la discussió sobre la moció lamentant el rebuig a la proposta i a la pròrroga al mandat d'Àngel Rúbio. I es va preguntar: "Qui trobarem que pugui dedicar més hores a la tasca de síndic i que tingui més insistència en solucionar els problemes de la ciutadania?".

Ple extraordinari

Després del plenari, Rúbio va agrair el suport de Compromís però va puntualitzar que la seva continuïtat no estava garantida perquè darrerament no hi havia receptivitat en les seves peticions al consistori. El defensor del ciutadà urgellenc va admetre que la decisió de seguir en el càrrec l'hauria pres només si hagués obtingut l'acord dels representants polítics i el compromís ferm de col·laboració per part de l'Ajuntament. "Hi ha moltes qüestions, algunes d'importants, que fa anys que esperen resposta; ha estat un mal viure, últimament", lamenta. L'actual síndic parla de "menyspreu" a la seva feina i de poc interès per donar-li suport. "Hi he dedicat temps, la salut i els diners, a fer de síndic, i mai he cobrat res", manifesta. I es dol: "No és la millor forma de sortir d'una feina que he fet durant 10 anys amb molta dedicació". 

L'actual Síndic de Greuges de la Seu, Àngel Rúbio, finalitza el mandat municipal el 14 de gener vinent, després de 10 anys en el càrrec. L'etapa de servei a la ciutat la tancarà amb la presentació en un ple extraordinari de la memòria del 2017. Rúbio ha demanat que l'acte es faci abans de la data en què finalitza el seu lligam amb la institució.