Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El ple de Peramola resol les al·legacions a les llicències per a granges del municipi

El ple de Peramola resol les al·legacions a les llicències per a granges del municipi

Compromís reclama retirar aquests punts aprovats al darrer plenari perquè creu que hi pot haver irregularitats. L'equip de govern defensa la correcció de la mesura i recorda que tot allò referent a gestió de purins depèn del Departament d'Agricultura

Peramola
Peramola
23/12/2019 13:40

El ple de l'Ajuntament de Peramola ha acordat, aquest dimecres passat, desestimar les al·legacions presentades als expedients de llicència urbanística números 17/2018 i 31/2018, que fan referència a l'ampliació d'una granja de porcs ja existent municipi i a la instal·lació d'una nova granja de pollastres. Alhora, s'ha aprovat sotmetre aquests documents a informe de la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Generalitat, que és qui hi ha de donar el vistiplau.

Al respecte, el regidor de Compromís X Peramola al consistori, Toni Mas, ha presentat de cara al proper plenari una moció en la qual reclama que aquests dos punts aprovats (els números 2 i 3 de l'ordre del dia) siguin "retirats", assegura, "per motius de fons i forma", i que "s'acordi la repetició de la resta de punts del ple, atesa la contaminació del mateix". El motiu principal que esgrimeix per oposar-se a aquestes llicències és la proximitat de granges de porcs a zones habitades i finques rústiques, que creu que alhora poden ser "destinataris de vessaments orgànics de procedència animal".

L'equip de govern, format per sis dels set regidors, nega aquests arguments i assegura que la resolució de les al·legacions és correcta. De les 17 al·legacions presentades per comunitats de veïns i particulars, tres van ser retirades prèviament mitjançant reunions personals entre aquests veïns i els promotors dels expedients. La resta han estat desestimades per un informe de l'arquitecte municipal.

Toni Mas justifica la petició d'anul·lar dos punts aprovats al plenari per àmplia majoria pel que qualifica de "prudència jurídica", perquè creu que l'equip de govern pot "incórrer en responsabilitat civil o penal quan, en exercici del seu càrrec, per acció o omissió, hagi causat danys i perjudicis a la corporació o a tercers".

En aquest sentit, Mas considera una "anomalia" el fet que tres de les mocions s'hagin retirat perquè s'ha arribat a un acord entre les dues parts sense que això s'ha notificat mitjançant el Jutjat de Pau del municipi, i creu que en aquest fet hi pot haver "frau". També qüestiona novament que qui hagi resolt sobre aquestes al·legacions sigui l'arquitecte municipal, a qui considera "no competent" perquè no té la plaça de funcionari sinó que és interí.

Tanmateix, consultat per RàdioSeu, l'equip de govern es mostra convençut de la legalitat dels punts aprovats, com també de les respostes que han donat a tots els anteriors escrits que ha presentat Toni Mas; i recorden que, en tot cas, el que s'ha acordat és trametre l'expedient a Urbanisme de la Generalitat, que és qui ho ha de corroborar. Sobre aquest punt, el regidor de l'oposició augura que en aquesta part del tràmit el projecte pot quedar aturat més endavant per altres causes, com ara el fet que el grup conservacionista lleidatà Ipcena ha presentat al·legacions contra 14 altres projectes de granges de la resta de la demarcació. D'altra banda, tant equip de govern com oposició s'atribueixen mútuament presumptes interessos personals a l'hora d'estar a favor o en contra de la mesura.

La moció de Compromís incideix especialment, i novament, en les olors que pot generar la granja de porcs per a la qual l'Ajuntament preveu donar la llicència. Toni Mas interpreta que, "de forma implícita", l'article 33 de la Constitució espanyola reconeix "que qualsevol propietat privada ha d'estar lliure d'immissions de tot tipus, incloses les d'olors provinents de purins". Concretament, aquest article de la Constitució consta de tres punts i en ells hi diu, textualment, que "es reconeix el dret a la propietat privada i a l'herència", que "la funció social d'aquests drets en delimitarà el contingut, d'acord amb les lleis", i que "ningú podrà ser privat dels seus béns i drets sinó per causa justificada d'utilitat pública o interès social, mitjançant la corresponent indemnització i de conformitat amb el que disposen les lleis".

Sobre aquesta nova moció, l'alcaldessa de Peramola, Gemma Orrit, s'ha remès als arguments ja explicats tant a l'hora de desestimar aquesta moció com les anteriors presentades per l'oposició. Ara fa dues setmanes, quan Compromís va qüestionar en general la concessió de llicències i el funcionament del consistori, Orrit va respondre que la secretària interventora "té totes les funcions que ha de tenir per signar tota mena de documents i per fer tota mena d'informes, i no està fent res que no li pertoqui"; i que, pel que fa a l'arquitecte municipal, l'ajuntament té aquesta figura "com la majoria de petits municipis" que per motius purament econòmics no poden tenir-ne un amb plaça de funcionari, i que per això mateix s'han adherit a la iniciativa del Consell Comarcal de crear la figura de l'arquitecte comarcal, plaça que s'ha de cobrir de manera imminent.

L'alcaldessa també va defensar que a Peramola no s'ha privatitzat "mai" cap camí i que ja estan treballant per configurar el catàleg de camins "quan es pugui i hi hagi pressupost per fer-ho". I pel que fa als purins, Orrit recorda que "l'Ajuntament no és competent en aquest tema, perquè depèn del Departament d'Agricultura de la Generalitat", i el consistori es limita a complir allò que determina la llei, per la qual cosa afirma que l'equip de govern "no entén a què es refereix" Toni Mas, atès que és el Govern català qui decideix en última instància sobre la concessió o no de llicències per a granges de porcs i sobre la gestió de purins.

Mostrar formulari de contacte