Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El PoniTour dóna a conèixer al Pirineu les propietats de la llet d'euga

El PoniTour dóna a conèixer al Pirineu les propietats de la llet d'euga

L'Associació eQuaid en farà una explicació a la Seu dimarts vinent i a Bellver el dia 12. L'entitat està fent una gira per tot Catalunya per fomentar el consum d'aquest làctic i divulgar-ne els avantatges per a la salut
Eugues (eQuaid)
05/10/2016 14:10

El PoniTour, que promociona les propietats de la llet d'euga, arriba a l'Alt Urgell i la Cerdanya. L’Associació eQuaid, amb seu a la Garrotxa, està duent a terme aquesta tardor una gira per tot Catalunya mitjançant un camió i un remolc adaptat que serveix d’aula mòbil. L'entitat serà a la Seu d'Urgell dimarts vinent, 11 d'octubre i a Bellver de Cerdanya, dimecres dia 12.

La gira també ha programat parades en poblacions com ara Vic, Tàrrega, Ponts, Artesa de Segre, Balaguer, Campdevànol, Ribes de Freser, Gósol, Vilafranca del Penedès, Amposta, Tortosa i Igualada. Els diners que es recullin durant la campanya aniran destinats a finançar els estudis mèdics que, juntament amb l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, s’han proposat tirat endavant per demostrar-ne la utilitat, especialment en determinades patologies infantils.

Activitats per als infants

La campanya va començar el 20 de setembre passat a Olot i de moment és previst que finalitzi el 15 de desembre. Tot i això, la intenció és fer activitats itinerants al llarg dels propers dos anys. A cada parada que fan organitzen un taller pels més petits, que inclou una passejada amb poni i un audiovisual sobre els beneficis d’aquest complement alimentari. Juti Gusti, impulsor de l'associació, explica que s'han decidit a fer aquesta gira en constatar que "la gent no coneix els avantatges de prendre petites quantitats de llet d’euga de forma habitual”.

L'associació, que té una finca al nucli de Puigpardines, també treballa amb metges i investigadors de l'Hospital Josep Trueta de Girona i de la UAB per demostrar científicament per què aquest complement és beneficiós. També treballen, entre d'altres, amb Merens del Pedraforca, una petita explotació de Gósol que, a banda de produir llet, fomenta la conservació i neteja del bosc.

A nivell europeu ja hi ha alguns estudis sobre la llet d’euga però estan vinculats a projectes de final de carrera i no són concloents. Amb l’ajut de l’equip de Recerca i Innovació de Hospital de Sant Joan de Déu, volen impulsar els primers estudis clínics oficials a Catalunya.

Concretrament, Gusti defensa que la llet d'euga “ajuda a cobrir les carències d’alimentació del dia a dia” i “permet estabilitzar aspectes com els neurotransmissors i la macrobiòtica o enzims per absorbir millor el que menges” i posar a punt el cos per rebre el tractament mèdic adequat en cada cas. És per això que s’acostuma a utilitzar en casos de l’aparell digestiu sobretot com el síndrome del colon irritable o el Crohn. A més, també pot ser un bon aliat per als malalts que pateixen càncer alhora que influeix en la regulació del colesterol, ajuda en el tractament d’anèmies o problemes dermatològics com la pell atòpica.

L’associació col·labora amb més de vint granges, tres d'elles a Catalunya i la resta a Bèlgica i Holanda. És la combinació de totes elles el que els ha permès arribar trobar el nivell òptim i que tota la llet que venen congelada tingui les mateixes propietats. La capacitat de producció és d’unes 1.800 caixetes de llet d’euga al mes. Pel que fa a la distribució, compten amb més de 220 punts de venda (botigues col·laboradores) i una trentena de botigues més al País Basc, Galícia i Andalusia. La idea, però, és poder estar presents a més llocs. També tenen una botiga online al web des d’on es poden fer comandes.