Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El programa Folk a l'Escola arriba a la 7a edició amb més de 250 alumnes

El programa Folk a l'Escola arriba a la 7a edició amb més de 250 alumnes

L'Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça són les comarques on es desenvolupa el projecte L'objectiu de la proposta pedagògica és divulgar la música tradicional
Escola Folk 2013-2014
29/10/2013 17:17

El programa Folk a l'Escola arriba enguany a la seva 7a edició amb un total de 256 alumnes inscrits a l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Berguedà. La proposta pedagògica dóna cobertura a l'ensenyament d'instruments tradicionals. Les classes es fan de forma itinerant a cinc comarques del Pirineu, entre les que també hi ha l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà.

El director de la iniciativa, Isidre 'Tito' Pelàez, diu que l'objectiu no és formar professionals, sinó "divulgar la música tradicional, l'aprenentatge, tocar instruments i divertir-se fent música". El projecte compta amb un equip de 20 professors que, de dilluns de divendres, recorren els pobles, fent classes en horari extraescolar a les aules de les escoles o equipaments municipals.

Acordió diatònic, l'instrument més exitós

L'acordió diatònic és "el rei dels instruments", ja que la meitat dels alumnes del programa l'aprenen. Altres instruments que s'estudien són el violí, el piano, la guitarra, el guitarró, la gralla, les percussions (grans i petites), el sac de gemecs, l'acordió cromàtic de botons, el flaviol, el tamborí i la tarota. A més a més, es fa l'aprenentatge de llenguatge musical i d'informàtica.

Professors del territori

Pelàez explica que el programa es possible ja que l'equip docent viu al territori i són professors pirinencs. "Si haguéssim de portar professorat de Lleida o altres llocs, no seria possible", assenyala. En aquest sentit, indica que "això es fruit de la feina feta durant molts anys, que ha provocat que exalumnes ara siguin professors del programa".

La mobilitat repercuteix en el cost de l'escola i és per això que hi col.laboren els ajuntaments de les poblacions i dels consells comarcals.

Evitar desplaçaments

Liv Hallum, mestra d'acordió de l'Escola folk, explica que la iniciativa té molt de sentit al Pirineu i respon a una mancança, perquè la gent dels pobles per fer música s'havien de desplaçar. I afegeix: "Amb aquest programa som els professors els que ens movem i oferim un tipus de música difícil de trobar". Per Hallum ser professora li permet moure's cada dia per poblacions diferents i escoles diferents el que fa "que la feina no sigui tan monòtona".

Elies Porter, músic i professor de l'Escola Folk, manifesta que "l'objectiu és molt lúdic i el programa permet un contacte molt proper amb els nens". Porter destaca que la música tradicional és molt gratificant: "Són músiques fàcils de recordar i això fa que s'ho passin bé i siguin ells els que demanin més". El jove, músic professional i exalumne, fa classes de violí i viola.

Mostrar formulari de contacte