Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Projecte Boscos de Muntanya divulga l'ús de materials naturals per construir talussos

El Projecte Boscos de Muntanya divulga l'ús de materials naturals per construir talussos

L'entitat dóna a conèixer la bioenginyeria, més estesa al nord d'Europa, com a alternativa al formigó o l'acer. El mètode s'ha posat a prova a la pista forestal de Tolzó i al barranc de Port Ainé
Construcció d'un talús natural a Tolzó (Foto: ACN)
16/11/2016 10:31

Les estades de voluntariat que el Projecte Boscos de Muntanya organitza al Pallars durant els mesos d'estiu han permès treballar la bioenginyeria en la consolidació de talussos i la correcció del barranc de Port Ainé. Ara, han fet un pas més i han organitzat un curs per a professionals i estudiants forestals per ensenyar i divulgar aquesta tècnica per ser aplicada als boscos catalans.

La reparació d'un talús de la pista forestal de Tolzó, al Pallars Sobirà, ha servit per mostrar aquesta tècnica i que els assistents la puguin aplicar a les zones on treballen. Andreu González, de Projecte Boscos de Muntanya, ha explicat a l'ACN que volen donar solucions a obra civil "amb elements bio". En el cas de Tolzó s'ha utilitzat fusta d'un aprofitament forestal que es feia al bosc per solucionar els problemes d'erosió i esllavissades que pateix la zona. González hi ha afegit que aquesta enginyeria es pot aplicar en obres forestals com ara l'estabilització de talussos, les correccions hidrològiques, la construcció de camins i pistes o bé la resolució de problemes d'erosió i esllavissades.

La bioenginyeria, en comptes de frenar la terra amb formigó, acer o altres tècniques tradicionals, ho fa amb materials naturals com ara la mateixa terra o bé les arrels de les plantes amb l'ajut de fusta. Per a Gonzàlez aquesta tècnica té molts avantatges: s'adapta bé al territori, és molt barata, la seva durabilitat és alta i és molt ecològica. Tot i això, és mostra prudent i ha explicat que és una tècnica molt estesa al nord i centre d'Europa però que a Catalunya tot just es comença a aplicar ara. Des del Projecte Boscos de Muntanya es mostren partidaris de fer investigació per saber-ne més de la seva resistència i durabilitat.

La pista forestal de Tolzó, a Baix Pallars, és propietat de la Generalitat. González ha destacat la importància que les administracions es comencin a implicar en aquestes tècniques per poder fomentar-les.