Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El projecte Museu de Camins de la Vall de Siarb guanya el Premi Lluís Carulla a la millor idea transformadora

El projecte Museu de Camins de la Vall de Siarb guanya el Premi Lluís Carulla a la millor idea transformadora

El guardó reconeix la tasca de recuperació dels vials tradicionals al municipi de Soriguera, amb la col·laboració de veïns, equips de voluntaris i institucions locals. L'objectiu és explicar aquest entorn mitjançant els indrets per on hi han transitat diverses generacions
10/12/2020 17:05

El projecte Museu de Camins de la Vall de Siarb, ideat per Gemma Cots (Associació Balmes Blancs) i Marc Cortina (Associació País de Terra Roia), ha rebut el Premi Lluís Carulla 2020 a la millor idea transformadora. Els dos guardonats han rebut l'anunci com "un reconeixement als camins públics, a les diverses generacions que els han viscut i mantingut, als padrins i padrines que han obert les portes de les seves vides i a la infinitat de gent que, de més a prop o de més lluny, posa el seu gra de sorra per fer realitat aquest Museu de Camins”.

El Premi Lluís Carulla és un guardó biennal per estimular i fer viables projectes i idees culturals que transformin i millorin la societat catalana, un guardó que ofereix recursos econòmics i acompanyament cultural i empresarial per tal que els projectes siguin el màxim de transformadors i viables econòmicament.

Marc Cortina ha valorat que aquest guardó els permetrà “fer un pas endavant en el projecte", ja que amb els 10.000 euros i l’acompanyament empresarial de la Fundació Autoocupació durant un any -per valor de 5.000 euros- podran “seguir creixent, ampliar i fer realitat aquest idea que es va tenir els seus primers passos l’estiu del 2016". Llavors es va fer el primer camp de treball de recuperació de camins, amb la participació de l’Agrupament La Torxa d’Igualada. Des de llavors, la Vall de Siarb ha rebut més de 430 voluntaris internacionals i d’arreu de Catalunya que han treballat de valent en la recuperació i manteniment dels camins d’aquesta zona del Pallars Sobirà, al límit amb l'Alt Urgell. 

La finalitat és crear un "museu a l’aire lliure" amb una xarxa íntegra de camins recuperats per tal de "connectar, articular, potenciar i divulgar el llegat històric, natural i cultural que hi ha impregnat en aquesta vall", perquè tothom pugui "conèixer els valors del territori”, afirma Gemma Cots, l’altra impulsora del projecte.

El Museu de Camins ofereix actualment visites guiades, rutes teatralitzades, activitats juvenils, camps de treball a esplais, caus i voluntaris internacionals, formacions, estades de coneixement i un llarg etcètera. Des d’aquest estiu passat, s’han desenvolupat visites teatralitzades de la mà de l'Esperanceta de Casa Gassia, un itinerari escenificat per camins antics de ferradura de la Vall de Siarb amb el personatge estrella del Pallars i definit com a "cabaret pagès 100% pallarès, sense edulcorants". S’han ofert visites guiades a dos dels emplaçaments més rellevants del museu: els búnquers i trinxeres de Vilamur i el despoblat de Santa Creu de Llagunes, de la mà de Voliaina Gestió Cultural, i s’han seguit fent formacions en pedra seca i empedrats en col·laboració amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Enguany, paral·lelament, s’han estrenat un seguit de jornades de voluntariat comunitari, les “Empedrades”, unes matinals de treball a través de les quals s’ha aconseguit recuperar un empedrat antic del camí de la Davallada de Llagunes. I per cinquè any consecutiu, s’han organitzat els camps de treball de recuperació de camins, en els quals hi han participat un centenar de joves provinents de diverses entitats, principalment de l'àrea de Barcelona.

La gala de lliurament dels premis s’ha celebrat al centre d’arts digitals Ideal Barcelona, on Nicolau Brossa, el president de la Fundació Lluís Carulla i nét del fundador, ha recordat que "el compromís de Lluís Carulla amb la cultura i la llengua catalanes el van convertir en un mecenes de referència". També hi ha pres part la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, que ha afirmat que "la cultura és una eina de construcció nacional i transformació social que provoca canvis perennes". La quarta edició dels premis Lluís Carulla ha rebut 343 propostes, un 70% més que el 2018. D'aquestes, 207 corresponen a la categoria de projecte i 136 a la d’idea.

Des del museu de camins s'han mostrat "molt contents" pel premi i han recordat que "no hauroa estat possible sense un munt de persones que ens han fet arribar fins aquí". Han esmentat en primer lloc tots els padrins i padrines de la Vall de Siarb per haver-los "obert les portes de la seva vida". Tot seguit, als voluntaris, monitors i col·laboradors i a les institucions que hi han ajudat: l'Ajuntament de Soriguera, el Parc Natural de l'Alt Pirineu, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu, l’Ajuntament de Sort, la Direcció General de Joventut, la Direcció General de Patrimoni Cultural i diverses universitats que hi han col·laborat.

  • Lliurament dels Premis Lluís Carulla 2020 (Foto: Museu de Camins)
  • Formació sobre el terreny del projecte Museu de Camins, a la Vall de Siarb