Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El projecte per eliminar les bosses de plàstic als comerços de la Seu d’Urgell millora la qualitat del compost obtingut

El projecte per eliminar les bosses de plàstic als comerços de la Seu d’Urgell millora la qualitat del compost obtingut

Amb motiu de la campanya es van distribuir dos milions de bosses compostables. La iniciativa, que ha estat pionera a Catalunya, s'ha dut a terme durant un any
Balanç del Projecte Ceres
21/11/2019 14:50

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, juntament amb l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, i el president de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, Ricard Mateu, han presentat aquest dijous el resultats del #projecteCERES, la primera prova pilot de substitució de les bosses de plàstic d’un sol ús per bosses compostables a tots els establiments del municipi. 

La prova, que va començar el novembre de 2018 i ha durat 12 mesos, va ser impulsada per l’Ellen MacArthur Foundation, dins el programa Circular Economy 100. La iniciativa tenia com a objectiu millorar el cicle de la matèria orgànica, reduint els materials impropis –bàsicament plàstics– a la fracció recollida selectivament.

Dos milions de bosses menys i compost de gran qualitat

Amb motiu de la campanya es van distribuir dos milions de bosses compostables, tant de caixa com de secció, als comerços del municipi, evitant la utilització de bosses de plàstic. A més, es van repartir a les famílies 10.000 bosses de malla reutilitzables on col·locar la fruita i la verdura per pesar-les.

Aquestes mesures es van acompanyar de punts informatius per als consumidors a botigues i al carrer, la realització d’enquestes a la ciutadania per conèixer els seus hàbits, a més de l’estudi i el seguiment de la qualitat de la fracció orgànica que arribava a la planta de compostatge.

El resultat d’aquesta prova pilot és que el percentatge de bosses compostables que arriben a la planta ha passat del 20 al 50%. A més, la qualitat del compost que se’n obté ha millorat, superant la classe B (compost apte per a l’agricultura convencional) fins a la classe A (compost apte per a l’agricultura ecològica pel seu baix nivell de metalls pesants).

Propera prohibició dels plàstics d’un sol ús

L’ARC, amb la col·laboració de l‘Ellen Macarthur Foundation i de fabricants de plàstic compostable –BASF i Novamont–, juntament amb la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, van impulsar la proposta, en què han participat les associacions de comerciants locals (La Seu Comercial i UBSU), el Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya (CEDAC) i les principals cadenes de supermercats instal·lades al municipi (Caprabo, Grup Dia - Clarel, Mercadona, Plusfresc, Bon Àrea i La Sirena).

La Seu d'Urgell ha estat la primera ciutat catalana que ha substituït les bosses de plàstic d’un sol ús per bosses compostables. Ha estat una experiència pionera per preparar l’entrada en vigor del Reial Decret de prohibició de totes les bosses de plàstic lleugeres no compostables a partir de l’1 de gener de 2021, de la qual se n’han pogut extreure diverses conclusions.

Entre els punts més positius destaca la predisposició tant dels petits com dels grans comerços a aplicar accions de responsabilitat ambiental, fet que els ha permès familiaritzar-se amb el nou material compostable a l’hora de motivar les grans superfícies a implantar les bosses compostables a la resta de les seves botigues.

No obstant, també s’ha constatat el poc ús de les bosses reutilitzables de malla per part de la ciutadania. Igualment, es conclou que cal generar un marc normatiu que permeti a la ciutadania portar elements reutilitzables, en condicions sanitàries, per comprar productes frescos a granel, com ara carmanyoles per endur-se carn o peix. Finalment, els resultats de la prova aconsellen seguir informant la ciutadania sobre conceptes com ara la prevenció o l’economia circular pel que fa als residus municipals.

El plàstic d’un sòl ús, problema ambiental

La massiva utilització de bosses de plàstic d’un sol ús genera greus problemes ambientals, en especial als ecosistemes marins, si no es dipositen al contenidor groc o al sistema porta a porta corresponent. Fer-les servir per a la recollida de la fracció orgànica també acaba contaminant el compost i en compromet la seva qualitat.

Fa gairebé dos anys que els comerços estan cobrant obligatòriament per les bosses de nanses d’un sol ús i se n’està reduint molt el consum. La legislació estatal preveu prohibir-ne la venda l’any 2021 i substituir-les per bosses compostables, menys agressives per al medi ambient, alhora que faciliten la recollida selectiva de la fracció orgànica.

El #projecteCERES vol aprofitar que els comerços reparteixen bosses compostables per promocionar la recollida de l’orgànica. El projecte comporta la coordinació d’empreses fabricants de plàstic compostable, el sector de la distribució i les administracions públiques encarregades de la recollida i reciclatge d’aquesta fracció dels residus municipals.

La Fundació Ellen MacArthur

La Fundació Ellen MacArthur es va crear l’any 2010 amb l'objectiu d'accelerar la transició a l'economia circular. Des de la seva creació, s'ha convertit en un líder de pensament global en posicionar l'economia circular en les agendes de les persones responsables d'empreses, governs i món acadèmic.

El model econòmic lineal de "prendre, fer, rebutjar" es basa en disposar de grans quantitats d'energia i altres recursos barats i de fàcil accés, però està arribant ja al límit de la seva capacitat. L'economia circular és una alternativa atractiva i viable que ja han començat a explorar diferents empreses i administracions.