Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El projecte PirosLife posa en marxa un programa de captura i seguiment d'óssos al Pallars Sobirà i l'Aran

El projecte PirosLife posa en marxa un programa de captura i seguiment d'óssos al Pallars Sobirà i l'Aran

L'objectiu és col·locar-los un collar GPS per tenir-los localitzats i millorar la prevenció de danys. La població de plantígrads al Pirineu ha arribat als 43 exemplars identificats
16/05/2018 19:05

El projecte PirosLife ha posat en marxa un programa de captura i seguiment d'óssos al Pallars Sobirà i l'Aran. L'objectiu d'aquesta iniciativa és triple: guanyar en expertesa en la captura i seguiment de l'ós, per poder respondre a emergències de forma adequada; millorar l'estudi científic de l'animal i la seva dispersió, amb la col·locació d'un collar GPS; i avançar en la prevenció de danys gràcies al seu control continuat.

Segons ha pogut saber l'ACN, per fer la captura ja s'ha col·locat una gàbia al Pallars Sobirà i està previst posar-ne dues més; una d'elles a la Val d'Aran i la tercera, en un lloc encara per determinar.

Les gàbies són de ferro en forma de cub cilíndric, d'uns 3 metres de longitud. Quan entra l'ós a l'habitacle, se'n tanca automàticament la porta i el sistema s'activa. Un equip d'entre 10 i 15 tècnics i veterinaris s'hi trasllada immediatament per sedar el plantígrad, prendre'n mesures i mostres, i col·locar-li el collar de localització. Aquest giny es pot programar perquè avisi quan l'animal s'aproximi a una àrea determinada, per així prevenir danys.

Està previst que les gàbies estiguin operatives fins a finals de juny. Depenent de l'evolució del projecte es pot perllongar el seu ús durant els mesos de setembre i octubre. La tercera gàbia, que encara s'ha de decidir on es col·locarà, l'ha cedida França i s'està pendent de disposar dels últims permisos per utilitzar-la.

Creixement del número d'óssos al territori pirinenc

La població d'óssos al Pirineu ha arribat el 2017 als 43 exemplars identificats entre Catalunya, Aragó, Navarra i França. El gruix de la població (41) es localitza a la zona central, amb una superfície d'uns 4.000 quilòmetres quadrats, que abasta l'Alt Pirineu i l'Aran, l'Alta Garona i l'Arieja. Els altres dos exemplars s'han localitzat als Pirineus Atlàntics, encara que també s'han apropat als Pirineus centrals.

En els últims anys, la distribució de plantígrads s'ha ampliat, passant d'estar presents en una àrea de 3.800 quilòmetres quadrats el 2015 a ocupar-ne 4.900 actualment. Concretament, a Catalunya, el 2017 s'han identificat 25 exemplars (deu mascles, dotze femelles i tres amb sexe no determinat).

Les xifres corroboren la tendència a l'alça de la població d'óssos, que ha anat creixent els últims anys, passant de 31 individus el 2014 a 41 el 2016. Així, a més dels set nous cadells (dos mascles, una femella i quatre amb sexe no determinat), els 43 exemplars identificats el 2017 es divideixen en 21 adults (set mascles i catorze femelles) i 15 subadults de 2, 3 i 4 anys (nou mascles, cinc femelles i un amb sexe no identificat).

  • Gàbia de ferro per a óssos que s'ha col·locat al Pallars Sobirà (Foto: Piroslife)
  • Ós a Tavascan (Foto: Piros Explorer)