Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El PSC i ECP critiquen el projecte de pressupostos de l'Estat per a la demarcació de Lleida

El PSC i ECP critiquen el projecte de pressupostos de l'Estat per a la demarcació de Lleida

Òscar Ordeig lamenta la nova reducció i creu que "a cada davallada el PP sempre oblida el mateix territori". Jaume Moya qualifica de "ni tan sols simbòliques" les partides previstes per a les carreteres N-230 i N-260
Port del Cantó
05/04/2018 20:05

El PSC i En Comú Podem han coincidit a criticar la previsió d'inversió directa a la demarcació de Lleida als pressupostos generals de l'Estat que ha presentat el Govern espanyol. El document preveu una partida total de poc més de 43 milions d'euros, lleugerament inferior a la de l'any passat, malgrat l'augment general de recursos que hi ha a nivell estatal, i molt per sota dels 78,5 milions assignats l'any 2016.

El primer secretari de la Federació del PSC a Comarques de Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig, ha establert un paral·lelisme entre l'evolució de la inversió tant del govern espanyol com del català, ja que considera que "curiosament, a l’hora de retallar els pressupostos" tots dos "sempre coincideixen en agreujar la desinversió" a la demarcació de Lleida. Ordeig conclou que "un any més, el PP i el Govern s’obliden del nostre territori”. El diputat urgellenc detalla que “enguany, les inversions cauen gairebé un milió d’euros a la demarcació, però és que venim d’un 2017 amb una caiguda del 42% i la davallada acumulada des de 2010”.

En aquest sentit, el dirigent socialista ha lamentat que “amb cada nova baixada del pressupost, la desinversió i oblit de les comarques de Lleida i de muntanya és més significatiu i agreujant per un territori que ja es troba en risc de despoblació i empobriment". Sobre aquest punt, però, Ordeig reparteix responsabilitats "entre la nefasta gestió del Govern del PP a Madrid i del Govern de Convergència a Catalunya" i creu que "arribarà un moment que Lleida desapareixerà dels pressupostos”. Finalment, el parlamentari ha criticat que “a més, el Govern té la poca vergonya d’incloure partides d’anteriors exercicis que s’eternitzen i no s’acaben executant mai", i apunta que "un dels exemples de la burla màxima del PP segueixen sent les eternes promeses de solucions per a la N-240".

De la seva part, el diputat d'ECP al Congrés, Jaume Moya, creu que aquests pressupostos "són la prova definitiva que, amb el Partit Popular, el territori només fa que perdre-hi". Pel que fa a carreteres, Moya creu que "les perllongades reivindicacions del territori per acabar amb l’alta sinistralitat de l'N-240, entre Montblanc i Lleida, continuen sense ser escoltades" ja que no es respon a la petició de gratuïtat per a la desviació de vehicles per l’AP-2 "mentre no es fa realitat la duplicació del tram entre Borges i Soses, on s’hi preveu només una actuació de 4 milions d’euros per la construcció de la rotonda de Juneda i la seguretat en les interseccions".

Moya considera "encara més greu encara la resposta als punts negres de l'N-230, entre Lleida i Aran, per a les quals es preveu només una partida de 45.000 € per la connexió entre el túnel de Vielha i Sopeira, mentre que no es destina cap recurs a la seguretat en els túnels. També a l’Eix Pirinenc (N-260), on recorda que "només es destinen 60.000 €, partida que no és ni simbòlica, que fa que l’Estat segueixi desentenent-se de la que és connexió clau de Catalunya amb França i amb l’Aragó". En Comú Podem també qüestiona "la manca d’inversions en creació i dotació de noves seus judicials, l’absència de partides que atenguin les reivindicacions de la pagesia lleidatana (cap partida per ajudes a la reconversió varietal de la fruita dolça o a l’arrencada de plantacions obsoletes, per exemple) o a la gestió sostenible de l’aigua", juntament amb "el dèficit de connexions ferroviàries, un any més sense les inversions necessàries per les rodalies".

Pel que fa a rehabilitació de patrimoni cultural, Jaume Moya recorda que "ja finalitzades les obres a Vallbona i a Organyà, es veuen reduïdes als testimonials 100.000 € de manteniment de la Seu Vella; del tot contradictori amb les promeses en campanya de potenciar la candidatura de  Patrimoni de la Humanitat". Un fet que "contrasta amb els 600.000 € efectivament previstos per millores a la Prefectura de la Policia a Lleida, o els 650.000 € per obres al Parador d’Arties".