Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El PSOE s'afegeix a les proposicions parlamentàries pels treballadors fronterers

El PSOE s'afegeix a les proposicions parlamentàries pels treballadors fronterers

El grup socialista al Congrés insta el Govern a millorar-ne la protecció social La proposta se suma a les presentades anteriorment per CiU, ERC i IU-ICV
Frontera del riu Runer
30/03/2010 10:54

Les demandes legals dels treballadors fronterers semblen a prop de solucionar-se. El grup del PSOE al Congrés ha presentat una proposició no de llei perquè el Govern central, del qual forma part, impulsi "les mesures necessàries per millorar la protecció social dels treballadors que viuen en territori espanyol i presten els seus serveis a Andorra".

La proposta ha de ser debatuda a la comissió de Treball i Immigració. L'autor del text, l'aragonès Jesús Membrado, recorda que actualment "més de 2.000 ciutadans espanyols, residents principalment a les comarques de l'Alt Urgell i, en menor nombre, a la comarca de la Cerdanya, van a treballar diàriament a Andorra i tornen als seus llocs de residència en aquestes comarques catalanes".

No obstant això, "aquests treballadors transfronterers no gaudeixen dels nivells de protecció social que tindrien si treballessin a Espanya o en un altre país de la Unió Europea". Per exemple, "quan es queden en situació d'atur, no poden rebre cap prestació o subsidi d'atur a Andorra, on no existeix, ni tenen dret a rebre'l a Espanya perquè com que no són residents espanyols a Andorra, no poden demanar l'ajuda o el subsidi com a emigrants retornats". En aquest sentit, en el text legislatiu també es remarca que el Govern espanyol ha manifestat en reiterades ocasions la seva voluntat de treballar per millorar la situació.

La proposta se suma a la que havien presentat anteriorment a Madrid els grups de CiU, ERC i IU-ICV a mitjan any passat. Paral.lelament, la setmana passada el Parlament de Catalunya va debatre la necessitat de garantir la cobertura dels fronterers al Servei Català de Salut. La proposta defensada per l'alcalde de la Seu i diputat de CiU Albert Batalla va ser ben valorada per tots els grups de la cambra catalana.