Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Retaule de la Pietat torna a lluir a la Seu

El Retaule de la Pietat torna a lluir a la Seu

L'acte inaugural de la rehabilitació va comptar amb les explicacions de la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Àngels Solé. L'obra és una valuosa peça de grans dimensions del Renaixement català
Inauguració de la restauració del Retaule de la Pietat
24/05/2016 13:10

El Retaule de la Pietat de la Seu d'Urgell ja torna a lluir en el seu emplaçament habitual. Aquest divendres passat s'ha inaugurat la restauració, en el marc del Dia Internacional dels Museus. L'obra de grans dimensions presenta ara un excel·lent estat de conservació, amb la renovació de la pintura i els daurats i una recuperació de la base.

Aquesta és una peça molt destacada del fons del Museu Diocesà, realitzada en fusta entre 1548 i 1550, d'estil renaixentista. Està situat al presbiteri de l'església de la Pietat, que ara ha quedat desafectada del culte i integrada en les instal·lacions del Museu Diocesà d'Urgell.

La inauguració va comptar amb la presència, entre d'altres, d'Àngels Solé, directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, que va explicar al detall tota l'actuació duta a terme. Solé va assenyalar que ha estat un procés complex, ja que el retaule no s'havia restaurat mai i estava degradat en molts punts pel pas dels anys, la humitat i els fongs. La restauradora ha subratllat que aquesta és una peça de gran importància en el Renaixement català, per les seves dimensions, per la qualitat dels materials i per la complexitat de les peces.

A continuació, Joan Bosch, Professor d'Història de l'Art Modern a la Universitat de Girona, va pronunciar una conferència parlant de la història del retaule i el seu context artístic. Bosch és també director tècnic de l' Institut Català en Recerca del Patrimoni Cultural (ICRPC). A la presentació també hi van intervenir l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, i l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, que van elogiar la feina feta i van destacar la recuperació d'una de les obres d'art més valuoses de la ciutat.

El Retaule de la Pietat està distribuït en cinc carrers. Al centre, dins una fornícula, el presideix l'escultura exempta de la Verge de la Pietat amb el Crist mort a la falda, i als altres compartiments es representen escenes de la infància i de la Passió de Jesús. A la predel·la, hi ha els quatre evangelistes; i en nínxols més petits, quatre Sants Pares de l'església. A la part superior, a banda i banda, hi ha dos medallons amb els sants patrons de la Seu d'Urgell i del Bisbat: Sant Ot i Sant Ermengol. Déu Pare corona aquest gran retaule, que va elaborar entre 1548 i 1550 l'escultor Jeroni Xanxo, autor també del grup de la 'Dormició de la Mare de Déu'. L'any 1573 el retaule va ser completat amb la policromia elaborada pels mestres Antoni Peitaví i Miquel Verdaguer.