Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Retaule de Sant Ermengol aprofundeix en la Batalla d'Albesa amb una xerrada d'història

El Retaule de Sant Ermengol aprofundeix en la Batalla d'Albesa amb una xerrada d'història

L'expert medievalista Josep Suñé explicarà aquest episodi de la vida del bisbe, aquest dijous a les 8 del vespre a l'Espai Ermengol. Bon inici de les representacions, que aquest dilluns i dimarts inclouen la intervenció del Cor de Cambra Caterva
Retaule de Sant Ermengol 2017
08/08/2017 18:55

El Patronat del Retaule de Sant Ermengol vol ajudar a comprendre millor el context històric del bisbe que protagonitza aquesta obra, de la qual es compleixen enguany 60 anys de representacions. Per això, enguany s'ha organitzat simultàniament una xerrada d'història a càrrec de Josep Suñé Arce, doctor per la Universitat de Barcelona i especialista en història medieval. L'acte, obert a tohom, es farà aquest dijous, dia 10, a les 8 del vespre a l'Espai Ermengol.

La conferència, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell (IECAU), es titula 'El comtat d'Urgell davant el califat de Còrdova a inicis del segle XI' i parla de l'episodi de la Batalla d'Albesa, el quadre que s'ha incorporat enguany al Retaule fins a sumar un total d'onze escenes.

Suñé aprofundirà a explicar com era la Seu d’Urgell al segle XI i atansarà els assistents la figura del llavors comte Ermengol I d’Urgell “el de Còrdova” com a cavaller. Suñé també aclarirà, entre d'altres coses, què eren les ràtzies en els combats medievals i explicarà les batalles d’Albesa i de Torà de Riubregós, que van suposar l’intent fallit musulmà d’ocupar el castell de Montmagastre i, finalment, l’expedició a Còrdova. Després de la intervenció de l'historiador, hi haurà un torn de preguntes per part dels assistents.

El Retaule ha començat les sessions d'enguany amb bon peu i de moment ha pogut esquivar la pluja. Aquest començament de setmana, a més a més, els espectadors poden gaudir de la música en viu i en directe del Cor de Cambra Caterva. La participació de la coral és aquest dilluns i dimarts. Simultàniament, cada nit també s'hi pot escoltar en directe el Cant de la Sibil·la a càrrec de la soprano Laura de Castellet.

Les representacions, fins aquest dissabte dia 12, són cada nit a partir de 2/4 d'11 als Claustres de la Catedral de la Seu d'Urgell.

Xerrada de l'IECAU a Taús

D'altra banda, l'IECAU també organitza aquesta setmana vinent una xerrada al poble de Taús. L'acte dilluns dia 14 a les 8 del vespre, es titula 'Taús fa mil anys. Els pastors i els senyors' i serà a càrrec de Climent Miró Tuset, en el marc de la festa d'estiu de la població, al municipi de les Valls d'Aguilar.