Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Retaule de Sant Ermengol incorpora 'les Velles d'Aiguatèbia'

El Retaule de Sant Ermengol incorpora 'les Velles d'Aiguatèbia'

Aquests personatges, recollits al text original d'Esteve Albert, introduiran enguany les diverses escenes de l’espectacle medieval. Es representarà del 3 al 10 d’agost (22.00 h) als Claustres de la Catedral de la Seu d’Urgell
Presentació del Retaule de Sant Ermengol 2019
29/07/2019 20:15

El Retaule de Sant Ermengol incorpora enguany una nova figura escènica: 'Les Velles d'Aiguatèbia', uns personatges que, de fet, es recuperen, perquè són l'adaptació d'una escena que l'autor del Retaule, Esteve Albert, va escriure l'any 1957 quan es va estrenar l'espectacle medieval i que feien referència al poble natal del bisbe Ermengol, a Catalunya Nord. Enguany hi haurà fins a vuit ocasions per veure el muntatge: del 3 al 10 d'agost, cada nit (22.00 h), als claustres de la Catedral de Santa Maria, a la Seu d'Urgell.

La 46a edició del Retaule l'han presentat el president del Patronat del Retaule, Jesús Galindo; el director artístic, Xavier Piguillem; l’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, i el tinent d’alcalde de Cultura, Carlos Guàrdia. Piguillem ha avançat que enguany s'han proposat "augmentar la línia teatral del Retaule, sense perdre l’essència ‘retaulista’ d’aquest espectacle que s’escenifica gràcies a un centenar d’actors i tècnics de la Seu d’Urgell, totalment amateurs”.

Pel que fa a la incorporació de 'Les Velles d'Aiguatèbia' com a narradores, Piguillem ha recordat que aquest poble del Conflent (situat a tocar de l'Alta Cerdanya i el Capcir) és on se suposa que va néixer el bisbe Ermengol, cap a l'any 979. Aiguatèbia, de fet, havia format part antigament del Capítol Canònic de la Seu. I més endavant en la història, al segle XVII, va ser un important focus de resistència contra l'ocupació francesa causada pel Tractat dels Pirineus, fins al punt que l'any 1673 les tropes de Lluís XIV van cremar totalment el poble.

Micròfon per als actors principals

Pel que fa als aspectes tècnics, Xavi Piguillem ha explicat que enguany el Retaule també presenta millores importants com la incorporació d’un micròfon en els actors principals, perquè el públic pugui seguir millor l’espectacle. També s'ha reforçat la il·luminació. A més a més, en totes i cadascuna de les 8 funcions s'interpretarà el Cant de la Sibil·la, en viu i en directe a càrrec de la soprano Laura de Castellet.

Jesús Galindo ha volgut remarcar “la grandesa de l’Esteve Albert per representar uns fets reals en un escenari natural i real". Gràcies a ell, "molts urgellencs coneixem avui una part de la nostra història, que la fem nostra i l’estimem, ja que forma part de la nostra identitat, per això ens agradaria que tota la ciutadania de la Seu d’Urgell se’l faci seu”. Galindo ha explicat que els darrers deu anys han mirat de "reinventar cada any l’espectacle amb la incorporació de dos quadres escrits per Esteve Albert que mai s’havien representat, com la batalla d’Albesa i l’expedició a Còrdova, i es compta amb el compte Ermengol I d’Urgell, com a personatge secundari”. El president del Retaule hi afegeix que el resultat actual és "un guió més ric, complex, contextualitzat i més aprofundit en la història local".

Nous actors

A més a més, enguany s'incorporen nous actors, de totes les edats, que van des d’infants de 2 anys a adults de 88. “Tot això, sense perdre l’esperit amateur i la plasticitat de l’obra", sempre amb l'objectiu de "donar-li més dinamisme, fer-lo més humà, proper i creïble”.

Jordi Fàbrega ha agraït al Patronat i al director del Retaule que any rere any s’escenifiqui aquest espectacle que des del 2004 es fa cada estiu de manera ininterrompuda. “El Retaule de Sant Ermengol ens aporta visitants i prestigi a la nostra ciutat, ja que s’escenifica en el claustre de la catedral de Santa Maria d’Urgell, que forma part del conjunt catedralici que s’inclou en el projecte de la candidatura de Patrimoni Mundial de la UNESCO”.

Finalment, Carlos Guàrdia ha subratllat que “només pel fet que el Retaule explica alguns episodis del bisbe Ermengol, és a dir, una part de la història de la Seu d’Urgell, ja val la pena anar-lo a veure”.

Concursos a les xarxes socials i entre el públic

Amb l’objectiu d’arribar al públic més jove -que és l’usuari majoritari de les xarxes socials com Facebook, Twitter i Instagram- el Patronat del Retaule de Sant Ermengol posa en marxa en l’edició d’enguany el concurs #retauleermengol19, amb el qual se sortejarà un sopar per a 2 persones oferts per dos dels millors establiments de la Seu: el Restaurant Arbeletxe i El Castell de Ciutat. Aquesta iniciativa pretén difondre entre els usuaris de les xarxes socials el Retaule de Sant Ermengol, així com promoure els establiments de restauració del territori.

D’altra banda, per tal de premiar la fidelitat dels espectadors d’alguna de les funcions, el Patronat sortejarà entre les persones que omplin l’enquesta de valoració un lot de llibres i un lot de productes gastronòmics tradicionals de la llibreria La Puça d’Andorra la Vella.

Venda d’entrades

Les entrades per veure el Retaule de Sant Ermengol ja estan a la venda a l’oficina de Turisme Seu i al Consell Comarcal de l’Alt Urgell; a Andorra, al Restaurant Cal Sinquede i a la Llibreria La Puça; i a Puigcerdà, a la botiga Electricitat Marín. També es poden reservar en línia a través de la pàgina web www.retaulesantermengol.com

El preu de les entrades a taquilla és de 15 euros, mentre que les anticipades costen 13 euros. Per a persones jubilades i Carnet Jove el preu de l’entrada és de 10 euros.

Mostrar formulari de contacte