Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El riu Valira assoleix un cabal de 42 m3 per segon

El riu Valira assoleix un cabal de 42 m3 per segon

La marca es va registrar la setmana passada L'augment del volum d'aigua ha permès tornar a veure piragües baixant a prop de Castellciutat
Piragües baixant pel riu Valira, a Castellciutat
13/05/2008 12:20

El cabal del riu Valira al seu pas per la Seu d’Urgell ha arribat a un màxim de 42,52 metres cúbics per segon aquest mes, segons les dades recopilades per les estacions d’observació de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.

Aquest rècord es va assolir la setmana passada, el dilluns dia 5, i supera àmpliament el cabal màxim assolit l’any passat, que va ser de 33,10 m3/s ara fa just un any, el 13 de maig de 2007.

A més a més, el cabal mitjà del riu en el que portem de maig està sent de 21 m3/s, força superior al del mes d’abril, quan la mitjana va ser de 8,67. Al començament del mes passat, el moviment d’aigua havia arribat a ser de només 0,63 m3/s. És a dir, que pràcticament no baixava aigua pel riu Valira. Aquesta situació preocupant, que es donava ara fa un mes i mig, contrasta amb el bon aspecte que ofereix ara el riu, que segons els veïns feia temps que no es veia baixar tan ple.

Això ha permès veure aquests darrers dies imatges que ja semblaven oblidades, com la de grups d’aficionats a les aigües braves baixant amb piragua pel Valira, a prop de Castellciutat (veure foto adjunta).

Aquest important augment del cabal, afavorit pel desgel a les muntanyes, ha estat un factor clau per a l’espectacular recuperació que ha experimentat el pantà d’Oliana durant les darreres setmanes. L’embassament es troba ara mateix al 73% de capacitat, quan a començament del mes passat només tenia un 43% de reserves.