Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Síndic Municipal de Greuges de la Seu atén 18 queixes i 61 consultes durant el 2009

El Síndic Municipal de Greuges de la Seu atén 18 queixes i 61 consultes durant el 2009

Àngel Rúbio presenta en el ple municipal l'informe-memòria de l'any passat L'anàlisi de les dades indica un augment de les consultes i mediacions
Àngel Rúbio - Síndic
07/06/2010 16:44

El Síndic Municipal de Greuges-Defensor del Ciutadà de la Seu d'Urgell, Àngel Rúbio, presenta aquest dilluns al vespre davant el ple municipal l'informe-memòria de les actuacions dutes a terme durant l'any 2009. En aquest document s'assenyala que "si bé no s'observa un increment desmesurat de les queixes en relació a l'exercici 2008 (15 al 2008 davant de 18 al 2009), el que sí s'aprecia és un fort augment de les consultes i mediacions (52 al 2008 i 61 al 2009)".

Segons ha indicat Àngel Rúbio, en aquest darrer apartat d'activitat "la mediació només és de paraula, ja que continua existint una marcada tendència a no voler formalitzar i signar una queixa".

L'informe-memòria presentat per Àngel Rúbio explica que de les 18 queixes presencials formalitzades l'any 2009, 15 han quedat resoltes i tancades, mentre que 3 sol.licituds es troben en curs de resolució. Per temàtica, les queixes se centren en la convivència ciutadana en cinc casos; 5 casos més tracten aspectes de via pública; 3 estan relacionades amb l'àmbit del benestar social; i d'altres sobre la pròpia administració, empreses alienes a l'Ajuntament o aspectes urbanístics. L'informe detalla que el 61% de les queixes les han fetes dones, mentre que el 39% restant les han presentades homes.

Pel que fa a les 61 consultes ateses durant el 2009 per Àngel Rúbio, cal destacar que pràcticament la meitat es van resoldre en la primera entrevista amb el ciutadà, però cal remarcar també que en un bon nombre d'aquestes consultes va ser necessari dues o tres trobades. L'informe-memòria del Síndic Municipal de Greuges de la Seu d'Urgell divideix les 61 consultes per temàtica: 21 són de via pública; 9 sobre l'administració; 8 sobre urbanisme; i 7 sobre convivència ciutadana. La resta de les consultes són sobre sanitat, hospital, benestar social, festes, entre d'altres temes. En relació amb qui ha realitzat les consultes, el 54% han estat homes, mentre que el 46% restant han estat dones.

El Síndic Municipal de Greuges-Defensor del Ciutadà de la Seu d'Urgell, Àngel Rúbio, conclou el seu informe-memòria que "cal continuar les reunions amb l'alcalde de la Seu per cercar solucions de comú acord per corregir disfuncions o millorar serveis de l'administració local". Rúbio també remarca que està a disposició de tots els representants dels grups municipals "per comentar els temes que creguin oportuns".

Dins de les conclusions, el Síndic Municipal de Greuges-Defensor del Ciutadà de la Seu afegeix que malgrat haver millorat la informació per donar a conèixer la seva figura i la seva tasca als urgellencs en general, suggereix tenir un espai propi dins del butlletí municipal per tal de fer conèixer encara més els serveis que pot oferir aquesta sindicatura. Actualment Àngel Rúbio ja explica quina és la seva funció en un espai setmanal a RàdioSeu.

Finalment, Àngel Rúbio proposa contactar amb totes les entitats i associacions de la Seu per posar-se al seu servei i poder fer xerrades als seus membres. Alhora, el síndic vol fer extensiva aquesta difusió de la sindicatura a les centres educatius de la nostra ciutat.

Suggeriments a l'Ajuntament

Entre els reptes que proposa el Síndic Municipal de Greuges de la Seu a l'Ajuntament urgellenc hi ha el d'implementar solucions a la problemàtica que presenta la circulació de vehicles en el tram de la rotonda de Les Monges fins al passeig Joan Brudieu en determinades franges horàries. Alhora, planteja la necessitat de millorar les sortides de la Seu a la carretera. També remarca que cal controlar les zones de càrrega i descàrrega.

Respecte a la presència de gossos i les seves defecacions, l'informe-memòria conclou que han disminuït, però que en determinats indrets de la ciutat encara s'observen conductes incíviques per part dels propietaris dels animals.

Àngel Rúbio finalitza el seu informe-memòria afirmant que “he intentat ser constructiu, que ningú pensi que el meu objectiu és criticar a l'equip de govern, sinó detectar-ne les mancances i proposar solucions”.

Rúbio recomana a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell que inclogui el Reglament Orgànic Municipal (ROM) les pautes que el Fòrum de Síndics i Defensors de Catalunya proposa com a marc legal "per tal d'actualitzar les funcions de treball dels síndics-defensors". El document marca, per exemple, el termini per exercir els càrrecs.