Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Sant Hospital amplia el servei d'oftalmologia amb dos nous aparells

El Sant Hospital amplia el servei d'oftalmologia amb dos nous aparells

L'adquisició d'un campímetre i un tomògraf de coherència òptica permetran fer des de la Seu unes 650 exploracions anuals. Això evitarà desplaçaments a Lleida a més de 250 usuaris
Servei d'oftalmologia del Sant Hospital de la Seu (FSH)
09/04/2018 17:30

Aquest començament de 2018 la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell ha començat a realitzar tres proves oftalmològiques que fins ara es derivaven a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. Per tal de tenir l'instrumental per fer els diagnòstics a la mateixa consulta i evitar els trasllats, el centre urgellenc ha adquirit un campímetre i un tomògraf de coherència òptica.

Aquests dos nous aparells han estat comprats gràcies a una aportació econòmica de 70.000 euros de la Diputació de Lleida i amb l’assessorament tècnic i de formació del personal per part de l’Institut Català de la Retina, que que realitzen la major part de l'activitat oftalmològica del Sant Hospital. La doble col·labocació permetrà poder realitzar, des de la Seu, unes 650 exploracions anuals, i evitarà el desplaçament a Lleida d'entre 250 i 280 pacients anuals.

La direcció de l'FSH ha valorat que la seva capacitat de resolució "s’incrementa molt", ja que es pot solucionar a l'hospital mateix la pràctica totalitat de la patologia oftalmològica, exceptuant, òbviament, aquelles malalties que requereixen tractament amb làser ocular o d'altres patologies poc freqüents en les quals, per la seva baixa freqüència, "es necessita una expertesa major". El centre urgellenc ofereix consulta d’oftalmologia tots els dies laborables de la setmana i realitza cirurgia un cop a la setmana.

La campimetria (o mesura del camp visual) és una prova no invasiva d’exploració funcional de la sensibilitat del camp visual. És fonamental en l’estudi del glaucoma i de moltes malalties neurooftalmològiques. S’empra sovint també en el preoperatori de les cataractes.

La tomografia de coherència òptica és una prova d’imatge no invasiva que utilitza ones de llum per prendre fotografies de la secció transversal de retina. Aquestes mesures serveixen per a la detecció precoç de les malalties de la retina, el seu diagnòstic i guies de tractament, incloent la degeneració macular relacionada amb l’edat i les malalties de l’ull diabètic.

Pel que fa a la paquimetria, també indolora com les altres dues, permet mesurar el gruix de la còrnia. Aquesta mesura és fonamental en la valoració del grau d’hidratació i en l'avaluació preoperatòria de la cirurgia cornial i de les cataractes.