Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Sant Hospital de la Seu registra 5 intoxicacions per bolets

El Sant Hospital de la Seu registra 5 intoxicacions per bolets

Els metges, que relacionen els casos amb el consum de ‘fredolic bord’, demanen precaució a l’hora de collir els fongs Els afectats han estat 4 persones de l’Alt Urgell i una del Bages
Fredolic gros bord
29/09/2009 19:59

La Fundació del Sant Hospital de la Seu d’Urgell ha registrat aquest mes de setembre cinc intoxicacions per bolets. Els casos es relacionen amb el consum de fredolic bord, també conegut com a 'fredolic metzinós'. Aquest fong, que s’acostuma a confondre amb el fredolic comestible, provoca transtorns gastrointestinals, com ara vòmits i diarrea, que es presenten al cap de poca estona de la ingesta.

A causa del nombre d’intoxicacions, el director mèdic del Sant Hospital, Francesc Aroles, ha demanat precaució als boletaires a l’hora de recollir i consumir bolets. El consell principal és “no plegar aquells fongs que no es coneixen, i que tampoc es mengin si es té dubtes sobre si són o no comestibles”. Aroles fa aquestes recomanacions a ‘tothom’, tenint en compte que quatre dels casos que s’han registrat eren de gent de l’Alt Urgell, segons sembla, amb boletaires experts.

Una de les intoxicacions va afectar una família d’Oliana, mentre que un altre dels intoxicats era de Manresa. En aquest últim cas, l’home va haver de ser traslladat a la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital de Manresa per problemes respiratoris, una de les complicacions de la ingesta tòxica.

El fredolic bord té un aspecte similar al fredolic comestible, però és una mica més gran i es localitza en boscos de més altitud. Així mateix, el fredolic metzinós acostuma a tenir el peu ple, cosa que no es dóna en el comestible.

Aquest mes el Govern d’Andorra també va detectar que s’havien registrat 17 casos d’intoxicacions al Principat per bolets verinosos, presumptament també ‘fredolics metzinosos’. Algun dels afectats va ser ingressat a l’UCI de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.